ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πεντανόστιμο παστίτσιο με γραβιέρα
Μια λαχταριστή συνταγή
Υλικά
•½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο•½ κιλό μακαρόνια χοντρά Νο. 3 ή 6
•1 κρεμμύδι ψιλoκομμένο
•1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
•4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, λιωμένες ή 1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα λιωμένα
•1 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα ή μυζήθρα τριμμένη
•½ φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
•1/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
•Αλάτι
•Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•Ρίγανη
•1/4 κουταλάκι κανέλα και λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τον κιμά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ενώ ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο, ρίγανη και ντομάτα και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστεί και να μείνει με πολύ λίγη σάλτσα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά με το λάδι ή τη μαργαρίνη να ζεσταθεί.Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί, ίσα να αρχίσει να αλλάζει λίγο χρώμα.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε το γάλα ζεστό και ανακατεύουμε καλά για να μη σβολιάσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς τα αυγά, καλά κτυπημένα, και τέλος το μισό τυρί.Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε τα μακαρόνια σε καυτό νερό με αλάτι και λίγο λάδι. Τα αφήνουμε να μισοβράσουν, τα βάζουμε σε κρύο νερό κα μετά τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε 2 – 3 κουταλιές τυρί και ανακατεύουμε. Σ’ ένα ταψί βάζουμε τα μισά μακαρόνια και ρίχνουμε από πάνω μία στρώση μπεσαμέλ.
Απλώνουμε τον κιμά και μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια, την υπόλοιπη μπεσαμέλ και από πάνω πασπαλίζουμε λίγο τυρί και μοσχοκάρυδο.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 45′ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Για τη μπεσαμέλ
Υλικά
•1.5 λίτρο γάλα
•1/2 κούπα αλεύρι
•1/2 κούπα ελαιόλαδο
•3 – 4 αβγά
•1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
•1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
•1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα και χτυπάμε σε μπολ τα αβγά.
Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί αλλά προσέχουμε να μην καεί. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή σύρμα και ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να καβουρδιστεί. Το αλεύρι δεν πρέπει να είναι νερουλό αλλά να έχει πιει όλο το υγρό, και ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει, ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Προσθέτουμε όλο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Προσέχουμε σ’ αυτό το στάδιο γιατί θα φουσκώσει απότομα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το κτυπημένο αβγό, ανακατεύοντας συνεχώς και μόλις πήξει η κρέμα την αποσύρουμε από τηε φωτιά και ρίχνουμε μέσα το τυρί. Αν η κρέμα σας πήξει, ρίξτε κι άλλο γάλα.