Υλικά

Για τη ζύμη

4 κούπες αλεύρι σκληρό
4 αυγά
¼ κούπας ούζο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
νερό χλιαρό

ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ:
Ελαιόλαδο

Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
1 ξύλο κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

Για το πασπάλισμα:
Κανέλα
Καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Σουσάμι καβουρδισμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, τα αυγά, το μέλι και την ρακή, την βανίλια, το ξύσμα λεμόνι, το πορτοκάλι και το χυμό λεμόνι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και το νερό. Όταν η ζύμη γίνει σκληρή και ξεκολλήσει από τα χέρια, την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγουμε τα φύλλα. Πασπαλίζουμε τον πάγκο όπου θα δουλέψουμε με αλεύρι, αλευρώνουμε τα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή με τη βοήθεια μηχανής, κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 3 εκατοστά και μήκους 30- 40 εκατοστά.

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και στη συνέχεια παίρνουμε μια λωρίδα. Στερεώνουμε την μια άκρη με πιρούνι την τοποθετούμε στο καυτό λάδι και περιστρέφουμε το πιρούνι για να σχηματίσουμε μια φωλιά μέσα στο τηγάνι. Αν θέλουμε, μπορούμε να σχηματίσουμε τις φωλιές στο τραπέζι και στη συνέχεια να τις τηγανίσουμε.

Μόλις ροδίσουν οι δίπλες τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Όταν κρυώσουν οι δίπλες τις βουτάμε μία – μία στο σιρόπι και τις αφήνουμε 1-2 λεπτά περίπου. Αφού απορροφήσουν το σιρόπι, τις τοποθετούμε σε πιατέλα και τις γαρνίρουμε με καρύδια, σουσάμι και κανέλα.