ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εύκολη συνταγή για το πιο λαχταριστό τυρόψωμο
Με φέτα και μυρωδικά
Υλικά
Για την αρχική ζύμη700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 αυγά
ελάχιστο ελαιόλαδο
Για την τελική ζύμη
1 φλιτζ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο με ελαιόλαδο
3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
750 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για την αρχική ζύμη ακολουθούμε τα εξης βήματα: Στον κάδο του μίξερ (ή σε μια μεγάλη λεκάνη) βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τα αυγά και τα ζυμώνουμε με το εξάρτημα «γάντζος» (ή με τα χέρια μας), προσθέτοντας χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί ώστε να γίνει μια ζύμη ελαστική. Την πλάθουμε σε μπάλα, αλείφουμε την επιφάνειά της με ελάχιστο λάδι και τη βάζουμε σε ένα μπολ, το οποίο σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, για περίπου 45 λεπτά, σκεπασμένη, μέχρι να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε όγκο και να εμφανιστούν σκασίματα στην επιφάνειά της.
Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ, τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό. Την πλάθουμε ξανά σε μπάλα και την πιέζουμε στο κέντρο της με τη γροθιά μας, κάνοντας μια λακκούβα. Εκεί αδειάζουμε το 1/3 του μείγματος βουτύρου-λαδιού, τους μαραθόσπορους και λίγο από το αλεύρι. Ζυμώνουμε κλείνοντας τη λακκούβα με τη γύρω ζύμη και, αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Οταν ενοποιηθεί η ζύμη, την πλάθουμε ξανά σε μπάλα, κάνουμε άλλη μια λακκούβα στο κέντρο της και και ρίχνουμε εκεί το μισό από το μείγμα βουτύρου-λαδιού που έχει μείνει. Ρίχνουμε μια χούφτα από τη θρυμματισμένη φέτα και μια χούφτα αλεύρι και ζυμώνουμε πάλι, μέχρι να ξαναγίνει η ζύμη ενιαία, προσθέτοντας πάλι λίγο αλεύρι, αν χρειαστεί.
Ξανακάνουμε μια λακκούβα, λίγο μεγαλύτερη, αυτήν τη φορά, και ρίχνουμε εκεί την υπόλοιπη φέτα και το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-λαδιού, κρατώντας 1 κουταλιά για το τελικό άλειμμα. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο αλεύρι έχει μείνει, ώστε η ζύμη να γίνει μαλακή. Την πλάθουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί.
Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την πιέζουμε με τις παλάμες μας για να καλύψει τον πυθμένα του ομοιόμορφα, ώστε να έχει πάχος περίπου 2 εκ. Τη χαράζουμε και σκεπάζουμε το ταψί με ένα καθαρό πανί. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, για 40 – 45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο, να αφρατέψει και να εμφανίσει ρηχές ρωγμές στην επιφάνειά της. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο χλιαρό νερό και την ψήνουμε για περίπου 50 – 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω. Βγάζουμε το τυρόψωμο από το φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.