Υλικά


1 µικρό χταπόδι (περίπου 600 – 700 γρ.)
2 ξερά κρεµµύδια, κοµµένα σε χοντρές ροδέλες
4 – 5 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο µέρος)
5 κλωνάρια µαϊντανός, ψιλοκοµµένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
5 κλωνάρια µάραθος, ψιλοκοµµένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1 σκελίδα σκόρδου, λιωµένη
πιπέρι
περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριµµένο τριμμένη φρυγανιά
ελαιόλαδο για τηγάνισµα

Eκτέλεση


Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και από πάνω βάζουμε το χταπόδι με την κουκούλα προς τα κάτω. Δεν βάζουμε νερό (το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του υγρά). Σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει. Αν μείνει ζουμί από το χταπόδι, το κρατάμε για άλλο μαγείρεμα .Βγάζουμε το χταπόδι (πετάμε τα κρεμμύδια), το κόβουμε σε κομμάτια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε σε δόσεις το χταπόδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα μυρωδικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν πολτός. Πιπερώνουμε και προσθέτουμε τη τριμμένη φρυγανιά. Ζυμώνουμε καλά – πρέπει το μείγμα να γίνει σφιχτό και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.

Πλάθουμε κεφτέδες μικρούς και τους αλευρώνουμε. Τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.