ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρέμα καραμελέ με φράουλες
Ένα γλυκάκι που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές
Υλικά
400 ml γάλα320 ml κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά
75 γραμμ. ζάχαρη
5 αβγά
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
αμύγδαλα φιλέ ψημένα
Για τις φράουλες
250 γραμμ. φράουλες
6 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 C. Φτιάξτε την καραμέλα: Βάλτε τη ζάχαρη να βράσει με το νερό μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Ρίξτε αμέσως τα τρία τέταρτα της καραμέλας στη φόρμα και προσθέστε στην κατσαρόλα το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, μέχρι να πάρει μία βράση. Προσθέστε τη βανίλια και αφήστε το να κρυώσει. Χτυπήστε τα αβγά με ένα πιρούνι και ρίξτε στο μείγμα των αβγών ένα μέρος από το γάλα και την κρέμα, ανακατεύοντας έντονα. Ρίξτε το μείγμα των αβγών στο γάλα και ανακατέψτε εκτός φωτιάς. Σουρώστε το μείγμα και γεμίστε τη φόρμα. Τοποθετήστε τη φόρμα σε ένα μεγαλύτερο ταψί με ψηλά τοιχώματα και γεμίστε το με καυτό νερό μέχρι το ένα τρίτο της φόρμας.
Βάλτε το στο φούρνο για περίπου 30-45 λεπτά, ανάλογα με το σχήμα της φόρμας. Είναι έτοιμο όταν έχει πήξει. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο. Ξεφορμάρετε περνώντας ένα μαχαίρι στα τοιχώματα και αναποδογυρίζετε. Στο μεταξύ κόβουμε τις φράουλες στα τέσσερα και προσθέτουμε το κονιάκ και τη ζάχαρη.
Τις ανακατεύουμε καλά και τις παγώνουμε στο ψυγείο. Με μαχαιράκι προσεκτικά ξεκολλάμε τα τοιχώματα της κρέμας. Αναποδογυρίζουμε την κρέμα καραμελέ σε πιατέλα και γεμίζουμε την τρύπα με τις μεθυσμένες φράουλες. Γαρνίρετε με αμύγδαλα φιλέ.