ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αρνάκι στο φούρνο με μελωμένες πατάτες: Η παραδοσιακή συνταγή της 28ης Οκτωβρίου
Όταν η παράδοση συναντάει τη γεύση
Υλικά
Για το αρνί1.800 -2 κιλά μπούτι Αρνίσιο με κόκκαλο
4 σκ. σκόρδο
1 κ.τ.σ ξερή ρίγανη τριμμένη
50 γρ βούτυρο γάλακτος
Χυμό από 1 λεμόνι
50 ml ελαιόλαδο
1 κύβο κοτόπουλο
1 κτσ μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι
Για τις μελωμένες πατάτες
15 πατάτες
1 κ.τ.σ μουστάρδα
3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμονί
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 σκ σκόρδο πολτοποιημένο
1 κ.τ.σ ρίγανη ξερή τριμμένη
Εκτέλεση
Για το αρνίσιο μπούτι
Κάνουμε ένα μείγμα στο μουλτι από αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, μουστάρδα, κύβο κοτόπουλο, ελαιόλαδο, ρίγανη, βούτυρο γάλακτος, λεμόνι και χτυπάμε καλά.
Απλώνουμε αυτό το μείγμα πάνω στο αρνίσιο μπούτι.
Για τις μελωμένες πατάτες
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις πατάτες και προσθέσετε όλα τα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά και τις απλώνουμε στο ταψί.
Προσθέσετε 1 ποτήρι νερό, μη βάλετε πολύ γιατί θα βγάλει αρκετά υγρά. Αδειάζουμε περιμετρικά τις ολόκληρες τις ντομάτες, μην τις κόψετε, είναι ωραίες να τις σερβίρετε ολόκληρες μετά.
Βάζουμε το αρνί μπούτι πάνω στις πατάτες. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά αλουμινοχαρτο.
Ψήνουμε το αρνί μπούτι για 3 ώρες στους 160 βαθμούς στον αέρα σκεπασμένο.
Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα έως ότου πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε σε μια πιατέλα τις πατάτες από κάτω, το μπούτι από πάνω και πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη και στις άκρες τις πιατέλας βάζουμε ολόκληρες τις ντομάτες.