Υλικά


1,5 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπα χυμό λεμονιού
Ξύσμα ενός μεγάλου ή δύο μικρών λεμονιών
¼ κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Περίπου μια κούπα σουσάμι για το τύλιγμα + 1 κουταλιά ζάχαρη

Εκτέλεση


Σε ένα μπολ μετράμε 4 κούπες αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν. Βάζουμε στην άκρη 3/4 κούπας ακόμη αλεύρι. Σε λεκάνη ανάμειξης αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το κονιάκ ώστε να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα (πάνω από τη λεκάνη ανάμειξης γιατίφουσκώνει). Προσθέτουμε ανακατεύοντας το αλεύρι με το μπέικιν και όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί (συνήθως το παίρνει τη μισή κούπα, όχι παραπάνω).

Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Μπορεί ακόμη και να κολλά ελαφρά στα δάκτυλά μας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Αν η ζύμηεξακολουθεί να κολλάει προσθέτουμε ακόμη μια κουταλιά αλεύρι. Ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σουσάμι.

Το απλώνουμε σε βαμβακερή ή λινή πετσέτα και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Έτσι κολλάει στα κουλουράκια καλύτερα. Πλάθουμε μικρά κορδόνια, τα κυλάμε σε σουσάμι καιτα αραδιάζουμε σε ταψάκι.Τα ψήνουμε περίπου 45 λεπτά . Πρέπει να έχουν ένα γλυκό καστανό χρώμα. Τα φυλάσσουμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς για να μη πάρουν υγρασία.