ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ατομικές μηλόπιτες με ζύμη γραβιέρας
Μπορούμε να τις απολαύσουμε ως πρωινό, επιδόρπιο, σνακ
Υλικά
255 γρ + 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 + 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
60 γρ γραβιέρα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
165 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
2 μήλα μεγάλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 αυγό, χτυπημένο
Θα χρειαστούμε επίσης
3-4 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα, προαιρετικά
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τα 255 γρ. αλεύρι και τη μια κουταλιά σούπας ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα να διανεμηθεί καλά το τυρί στο αλεύρι.Ρίχνουμε το βούτυρο στη λεκάνη και με τα ακροδάχτυλα τρίβουμε να ενσωματωθεί στο αλεύρι. Θέλουμε το μείγμα να γίνει σαν χοντρή άμμος, με κομματάκια βούτυρο όχι μεγαλύτερα από ένα μπιζέλι. Δουλεύουμε γρήγορα και μόνο με τα δάχτυλα για να μην μεταφέρουμε θερμότητα από τα χέρια στο μείγμα.
Πιτσιλάμε το μείγμα με τις 3 κουταλιές σούπας παγωμένο νερό, και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μέχρι μια κουταλιά νερό ακόμα, λίγο λίγο. Θέλουμε η ζύμη να είναι κάπως κολλώδης σε υφή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την πατικώνουμε σε σχήμα χοντρού δίσκου και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μήλο με τη μια κουταλιά σούπας αλεύρι, τις 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη και την κανέλα. Αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις).
Ανοίγουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 5 κομμάτια. Μπορούν να είναι κύκλοι, τετράγωνα, ή ορθογώνια, ανάλογα το τελικό σχήμα που θέλουμε να έχουν οι πίτες μας. Μοιράζουμε τη γέμιση σε κάθε κομμάτι, τοποθετώντας τη στη μια πλευρά της ζύμης αλλά αφήνοντας ένα πλαίσιο από την άκρη. Με ένα πινέλο απλώνουμε λίγο αυγό περιμετρικά στις άκρες του κάθε κομματιού. Διπλώνουμε τα κομμάτια ώστε να κλείσουμε μέσα τη γέμιση και πατάμε ελαφρά να κλείσουν οι άκρες. Με το πίσω μέρος των δοντιών ενός πιρουνιού πατάμε λίγο τις άκρες της ζύμης να κολλήσουν γύρω γύρω.
Τοποθετούμε τις πιτούλες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τις αλείφουμε με λίγο ακόμα αυγό σε όλη την επιφάνεια. Τις τρυπάμε σε δυο σημεία στο κέντρο με ένα κοφτερό μαχαίρι για να φεύγει ο ατμός. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ανάλογα το μέγεθός τους, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Τιπς
– Από μήλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μας αρέσουν. Εδώ βάλαμε ένα κόκκινο στάρκιν και ένα πράσινο golden delicious.
– Η γέμιση είναι μέτρια σε γλυκύτητα. Αν τη θέλουμε πιο γλυκιά μπορούμε να προσθέσουμε παραπάνω ζάχαρη. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την ποικιλία του μήλου.
– Τη ζύμη μπορούμε να την κάνουμε από την προηγούμενη ημέρα και να την αφήσουμε στο ψυγείο τυλιγμένη στη μεμβράνη. Για να την ανοίξουμε όμως θα την αφήσουμε πρώτα εκτός ψυγείου για περίπου μισή ώρα να μαλακώσει.
– Αν περισσέψει γέμιση, τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με μια κουταλιά νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το μήλο. Απολαμβάνουμε πάνω σε δημητριακά ή γιαούρτι, ή πάνω σε ζεστό ψωμί με βούτυρο.