ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πατάτες ογκρατέν με πράσο και τυρί
Πασπαλισμένες με τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Υλικά
300 γρ. πατάτες5-6 πράσα, το λευκό τμήμα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό τμήμα
180 γρ. παρμεζάνα και κεφαλογραβιέρα τριμμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό για 5′. Πλένουμε καλά τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Σε ενα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και βάζουμε πράσα και κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και σκεπάζουμε το σκεύος αφήνοντας να μαλακώσουν σε χαμηλή φωτιά, για 10′-12.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε στον πάτο τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με το 1/3 του μείγματος τυριών και σκεπάζουμε με το μισό μείγμα των πράσων. Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και πιπέρι και συνεχίζουμε με 1/3 τυριών, τα υπόλοιπα πράσα και τις υπόλοιπες πατάτες, τελειώνοντας με το μείγμα τυριού που απέμεινε. Μοιράζουμε στην επιφάνεια κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε για 25′ περίπου (πρέπει να βυθίζεται άνετα το μαχαίρι.