ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σαρακοστιανά: Χταπόδι στην κατσαρόλα με πατάτες
Ένα υπέροχο πιάτο
Υλικά
1 χταπόδι καθαρισμένο1 ξυλάκι κανέλας
2 φύλλα δάφνης
στη μύτη του κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
100 ml ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κιλό μέτριες πατάτες για φούρνο
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
4 σκελίδες σκόρδου (ή λιγότερες), κομμένες σε λεπτές φέτες
500 ml βραστό νερό (και λίγο παραπάνω, αν χρειαστεί)
1 μικρό ματσάκι μάραθος (ή άνηθος), ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένω σχολαστικά το χταπόδι από την άμμο που μαζεύεται στις βεντούζες, το σκουπίζω καλά και το βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την κανέλα, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και το κύμινο. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της και ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του και θα μαγειρευτεί μέσα σε αυτά.
Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα ξερά κρεμμύδια για 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 1 – 2 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά.
Όταν περάσει το 45λεπτο μαγείρεμα του χταποδιού, αδειάζω το μείγμα του τηγανιού στην κατσαρόλα με το χταπόδι, προσθέτω τις πατάτες, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο και τα 500 ml καυτό νερό (πρέπει να είναι καυτό για να μην σταματήσει ο βρασμός). Το υγρό πρέπει να καλύπτει σχεδόν τελείως τις πατάτες, αλλιώς προσθέτω λίγο ακόμη νερό, καυτό.
Ανακατεύω και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 30 – 35 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν το χταπόδι και οι πατάτες. Περίπου 1 λεπτό πριν αποσύρω από την κατσαρόλα ρίχνω το μάραθο (ή τον άνηθο) και ανακατεύω. Πετάω την κανέλα και τη δάφνη, βγάζω το χταπόδι, το κόβω σε κομμάτια και το σερβίρω με τις πατάτες και τη σάλτσα του.