Υλικά

280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο Αγελάδος, κομμένο σε κυβάκια
80 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
1/8 κουταλιά γλυκού αλάτι
2 αυγά
120 ml (1/2 κούπα) χυμός λεμονιού φρέσκος (από 2-3 λεμόνια)
1 κουτί (400 γρ. περίπου) γάλα ζαχαρούχο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Λαδώνουμε πολύ ελαφρά ένα ταψάκι 25x18cm και το στρώνουμε με λαδόκολλα έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις).

Βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν «ψίχουλα» και να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια βουτύρου. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και το πιέζουμε πολύ καλά με την παλάμη μας ώστε να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη βάση. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να αρχίσει να παίρνει πολύ λίγο χρώμα.

Όσο ψήνεται η βάση φτιάχνουμε την κρέμα λεμονιού. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και τον χυμό λεμονιού, και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.

Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και ρίχνουμε από πάνω την κρέμα λεμονιού. Προσέχουμε να απλωθεί μέχρι τις γωνίες και βάζουμε το ταψάκι πάλι στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα και να αρχίσει να παίρνει ελάχιστο χρώμα στις άκρες.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς στο ταψάκι, ξεφορμάρουμε τραβώντας τις άκρες της λαδόκολλας προς τα πάνω, και κόβουμε σε 12 μπάρες. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.