ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοτόπουλο με λαχανικά και πιλάφι φούρνου
Με γλυκιά πάπρικα και σελινόριζα
Υλικά
1 κοτόπουλο γύρω στο 1-1/2 κιλό3/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 πράσα
2 καρότα
1 σελινόριζα μικρή ή λίγο σέλερι
1 μικρό σφιχτό λάχανο
1 φλ. ρύζι για πιλάφι
2 λεμόνια
λίγο άνηθο
λίγο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
στραγγιστό γιαούρτι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Ροδίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για 6-7′ περίπου προσθέτουμε το καγιέν και την πάπρικα και αφήνουμε για 1-2 ‘ να κοκκινίσει το λάδι.Βγάζουμε με τσιμπίδα το κοτόπουλο σε ένα σκεύος. Το διατηρούμε ζεστό. Κόβουμε το λάχανο στη μέση αφαιρούμε τα κοτσάνια και το χοντροκόβουμε σε κομμάτια. Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε να μαραθεί για 3-4′ και προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα και το σέλερι ή την σελινόριζα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα αφήνουμε να μαραθούν για 3-4′ επιπλέον . Σβήνουμε το φαγητό με το χυμό από τα δύο λεμόνια .
Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και προσθέτουμε νερό ίσα που να που να μισοσκεπάζει τα υλικά (περίπου ένα γεμάτο ποτήρι).Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σιγοβράζουμε για 25′. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό προς το τέλος του βρασμού.
Προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 5′-6’. Αδειάζουμε το φαγητό στο ταψί φροντίζοντας το ρύζι να βρίσκεται κάτω κάτω, τα λαχανικά από πάνω και το κοτόπουλο πάνω πάνω. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ºC. Θα ψήσουμε στην τελευταία σχάρα το φαγητό για περίπου 30′ μέχρι να σκάσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του φαγητού. Στο τέλος πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του και σχεδόν χωρίς καθόλου υγρά. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα. Σερβίρουμε με γιαούρτι.