ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σαρακοστιανά: Σαλάτα του ψαρά
Μια σαλάτα με χταποδάκι, καλαμάρι και γαρίδες
Υλικά
1 κιλό μύδια300 γρ. φρέσκο χταπόδι
300 γρ. καλαμάρι
300 γρ. γαρίδες
χυμό από 3 λεμόνια
6 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. κόκκινο ξίδι
30 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
150γρ. ελιές Καλαμών
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το δόντι του και χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα του. Πλένουμε τα καλαμάρια και τραβάμε προσεκτικά το κεφάλι μαζί με το μελάνι τους. Πετάμε το κεφάλι και τα σπλάχνα και τα καθαρίζουμε μέσα έξω με άφθονο τρεχούμενο νερό.Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 1 λίτρο νερό μαζί με το χυμό 1 λεμονιού, το ξίδι και 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι. Προσθέτουμε το χταπόδι και τα καλαμάρια και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15’- 20’ λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Βράζουμε σε 1/4 λίτρο νερό τα μύδια και τα ραντίζουμε με χυμό 1/2 λεμονιού. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό με το χυμό 1/2 λεμονιού για 5’. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Κόβουμε τα καλαμάρια και το χταπόδι σε μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε σε μπολ όλα τα θαλασσινά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο και την πιπεριά. Τα ραντίζουμε με το χυμό 1 λεμονιού, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Για να γίνει ακόμη πιο εύγευστη η σαλάτα, προσθέτουμε τις ελιές Καλαμών και σερβίρουμε.