ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σαρακοστιανά: Καλαμάρια γεμιστά
Αυτές τις μέρες τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους
Υλικά
6 μεγάλα καλαμάρια1 1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού αραβοσιτέλαιο
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. σταφίδες
1 1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί αρετσίνωτο
αλάτι & πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας από μέσα τα εντόσθια και κόβοντας το κεφάλι από το υπόλοιπο σώμα.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για 2’-3’ το ξερό κρεμμυδάκι. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 4’-5’ μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Σβήνουμε με το μισό κρασί και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μισό μαϊντανό. Ανακατεύουμε για 15’.
Προσθέτουμε 4 1/2 φλιτζάνια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει καλά.
Τότε ρίχνουμε τις σταφίδες, το ρύζι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, όχι όμως μέχρι επάνω, έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν με μια σκληρή οδοντογλυφίδα χωρίς να «χυθεί» η γέμιση.
Τοποθετούμε τα καλαμαράκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος.Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο το κρασί. Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30’.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20’ μέχρι να ροδίσουν από πάνω και σερβίρουμε.