Υλικά

350 γρ. ρύζι μπασμάτι
2 κουταλιές της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
1 κοτόπουλο ολόκληρο
4 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
χυμός 2 λεμονιών
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση


Πλένουμε το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε προσεκτικά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το κόβουμε σε μερίδες και το αλατοπιπερώνουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε τις μερίδες του κοτόπουλου απ’ όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα 6΄- 7΄.Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα και 10΄σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς νερό.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε τον άνηθο. Στο μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι για 5΄.

Προσθέτουμε 700 ml ζεστό νερό αλάτι και πιπέρι.Βράζουμε για 20΄ λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Μόλις βράσει το ρύζι, ρίχνουμε το βρασμένο μπρόκολο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ρύζι και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού.