ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μανιτάρια ογκρατέν με πατάτες
Ένα υπέροχο φαγητό
Υλικά
400 γρ μανιτάρια λευκά στρογγυλά1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
2 πράσα μόνο το λευκό μέρος
2 αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. τσαγιού γάλα
300 γρ τριμμένη κεφαλογραβιέρα
200 γρ τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμος ξερός
1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις βάζουμε να στραγγίξουν. Βάζουμε σε τηγάνι την μισή μαργαρίνη και 3 κουταλιές ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τις πατάτες, τις τηγανίζουμε ίσα να μαλακώσουν και σκεπάζουμε με καπάκι για να μη μας κάνουν κρούστα (βγάζουμε το καπάκι μόνο για να τις ανακατεύουμε). Βγάζουμε από το τηγάνι τις πατάτες και τις βάζουμε να στραγγίξουν.
Καθαρίζουμε τα πράσα κρατάμε το λευκό μέρος και κόβουμε σε ροδέλες. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με καυτό νερό να τα ζεματίσουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο στο τηγάνι που τηγανίσαμε τις πατάτες, αφήνουμε να κάψει και προσθέτουμε το πιπέρι,την πάπρικα,το κρεμμύδι,το σκόρδο,τα πράσα και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τα μανιτάρια κι αλάτι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 10 – 12 λεπτά. Τοποθετούμε τα υλικά μας σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με δυόσμο. Αλατίζουμε τις πατάτες και τις πασπαλίζουμε με πιπέρι και δυόσμο.
Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με ελαιόλαδο και στρώνουμε εναλλάξ πατάτες και μείγμα μανιταριών. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά ενδιάμεσα ενώ στο τέλος καλύπτουμε την επιφάνεια με τα τυριά. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ , προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο μας για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο κι είναι έτοιμο να το σερβίρουμε ζεστό.