ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βανίλια κρεμ μπρουλέ
Η κρεμ μπρουλέ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των γλυκατζίδων
Υλικά για βανίλια κρεμ μπρουλέ
3 κρόκοι αυγών100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
1 βανίλια στικ
20 γρ. ζάχαρη λευκή για πασπάλισμα
Συνταγή για βανίλια κρεμ μπρουλέ
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής τους κρόκους και τη μισή ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και να πάρει ένα ανοιχτό κρεμ χρώμα.
- Σε ένα κατσαρολάκι προθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι σχίζουμε στη μέση κατά μήκος τη βανίλια πάνω σε ένα ξύλο κοπής. Με πολύ προσοχή να μην κοπούμε.
- Με τη ράχη του μαχαιριού “ξύνουμε” το εσωτερικό του λοβού για να πάρουμε τα σποράκια της βανίλιας που υπάρχουν εκεί. Τα βάζουμε μέσα στο κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε επίσης στο κατσαρολάκι και τους άδειους καρπούς από τη βανίλια
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει κοντά σε θερμοκρασία βρασμού.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά.Με τη βοήθεια μιας κουτάλας προσθέτουμε στο μέιγμα των κρόκων το μείγμα με το γάλα κουταλιά – κουταλιά και οπωσδήποτε πρέπει να ανακατεύουμε καλά με το σύρμα πριν προσθέσουμε την επόμενη κουτάλα από το μείγμα μας.
- Το σημαντικό είναι να μην “κάψουμε” τα αυγά και να τα κάνουμε ομελέτα.
- Επιστρέφουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά και φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα και να αφήνει ένα φιλμ κρέμας στην πίσω μεριά ενός κουταλιού που θα βουτήξουμε μέσα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, περνάμε το μείγμα από σίτα αν θέλουμε και έπειτα τοποθετούμε το μείγμα σε δοσομετρικό δοχείο και μετά το αδειάζουμε σε 4 πυρίμαχα πιατάκιαΒάζουμε τα σκεύη σε ένα ταψί.
- Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε για 45 λεπτά στους 100 βαθμούς.
- Αφαιρούμε απο το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και καίμε τη ζάχαρη (άν δεν έχουμε φλόγιστρο, βάζουμε στο φούρνο στους 220 βαθμούς στην ένδειξη ”grill” και καραμελώνουμε εκεί).