Υλικά για μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη

400 γραμ. χουρμάδες
200 γραμ. βρώμη αλεσμένη
200 γραμ. αλεύρι αμυγδάλου
4 κσ ελαιόλαδο
1 κγ baking powder
1/2 κγ baking soda
1/2 κούπα χυμό από πορτοκάλι
2 κσ κονιάκ
1 κσ ξύσμα πορτοκαλιού
2 κσ κακάο
1/2 κγ εκχύλισμα βανιλιας
100 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
1 κγ κανέλα
1/4 κγ τριμμένο γαρύφαλλο

Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη


  • Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους μουλιάζουμε για 10 λεπτά σε μία κούπα βραστό νερό.
  • Στη συνέχεια τους χτυπάμε μαζί με το νερό στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μία λεία πάστα
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
  • Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ την αλεσμένη βρώμη, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν και τη σόδα και δημιουργούμε ένα κενό στη μέση.
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το μισό χουρμαδομελο, το κονιάκ και το χυμο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο κενό κι ανακατεύουμε σιγά-σιγά με μία σπάτουλα μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
  • Φτιάχνουμε 15 μεγάλα ή 20 πιο μικρά μελομακάρονα
  • Τα χαράζουμε ελαφρά με το πιρούνι από πάνω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς.