Μοσχαράκι χριστουγεννιάτικο
Τρομερό πιάτο με σαγκρία
Τι χρειαζόμαστε:
1 ρολό μοσχάρι
2 μήλα
10-15 δαμάσκηνα
2 κιλά πατάτες
1 κρασοπότηρο Σαγκρια
Κανέλα
Ζάχαρη
Βούτυρο
Πώς το κάνουμε:
Κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 1 ποτήρι νερό ανακατεμένο με 1/2 κουταλάκι ζάχαρη και ρίχνουμε μέσα τα μήλα με τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε. Όταν αρχίζει να σιροπιάζει ρίχνουμε την Σαγκρια και ανακατεύουμε ελαφρώς για 5 λεπτά. Έπειτα το σβήνουμε και το αφήνουμε πάνω στο μάτι για 10 λεπτά ακόμα.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι καί με λίγο βούτυρο και ύστερα τσιγαρίζουμε το ρολό αλατοπιπερονοντάς το ΕΛΑΦΡΩΣ.
Όταν τελειώσουμε βάζουμε το ρολό στο ταψί, που έχουμε ήδη βάλει μέσα τις κομμένες πατάτες και ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα. Βουτυρώνουμε τα χέρια μας και πασπαλίζουμε όλο το ρολό και ανακατεύουμε την σάλτσα με το κρέας και τις πατάτες, ρίχνουμε και 2 ποτήρια νερό και είναι έτοιμο για ψήσιμο.
Σπεπάζουμε το ταψί με μια βρεγμένη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο (ποτέ ψήσιμο μόνο με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε στην μεσαία σκάλα, με αέρα και 200 για 2,5 ώρες. Ένα τεταρτάκι πριν το τέλος το ξεσκεπάζουμε.
Όταν ψηθεί βάζουμε το ρολό σε μια πιατέλα και το κόβουμε φέτες. Γεμίζουμε την πιατέλα γύρω-γύρω με την γαρνιτούρα και την σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί (είναι πηχτή πια) την μαζεύουμε με ένα κουτάλι και την ρίχνουμε πάνω στο κρέας.