Καρυδάτα με σοκολάτα
Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη
ΥΛΙΚΑ
Για 2 Δωδεκάδες
Για τη συνταγή
350 γρ. καρύδια αλεσμένα
2 ασπράδια αυγών
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουτ. σουπ. κακάο
1 κουτ.γλυκ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 2 βανιλίνες
Για τη γέμιση
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τεμαχισμένη
1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Θρεπτικά συστατικά ( χορτοφαγική, Χωρίς Γλουτένη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Χτυπάτε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός σε σφιχτή μαρέγκα, και προσθέτετε σιγά – σιγά τη ζάχαρη και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε λίγα-λίγα τα καρύδια και το κακάο ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι, τόσο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν στη μαρέγκα, και όχι παραπάνω.
2. Σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί βάζετε από μία κουταλιά από το μείγμα (σε μέγεθος καρυδιού) όχι πολύ κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε το κορνέ για να γίνουν πιο ομοιόμορφα.
3. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 12-15 λεπτά. Βγάζετε τα καρυδάτα από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά.
4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και αμέσως πριν αρχίσει να βράζει, αποσύρετε από τη φωτιά, και τη ρίχνετε στην τεμαχισμένη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα ρευστής κρέμας και το αφήνετε να κρυώσει μέχρι να σφίξει τόσο ώστε να στέκεται.
5. Παίρνετε ένα καρυδάτο, βάζετε στην κάτω του επίπεδη μεριά μία κουταλιά του γλυκού γέμιση, τοποθετείτε – «κολλάτε» – από πάνω πολύ απαλά ένα δεύτερο, και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα καρυδάτα.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το κακάο και να τα κάνετε λευκά.