Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

ΥΛΙΚΑ
Για 8 άτομα 

Για τη συνταγή
1 1/2 κιλό μοσχάρι από σπάλα ή στηθοπλευρές κομμένο σε μπουκιές
5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες ή 10 μικρά καροτάκια ολόκληρα
3 κοτσανάκια σέλερι ψιλοκομμένα
10 μικρές πατατούλες με τη φλούδα κομμένες στη μέση
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. σουπ. θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σερβίρισμα
λίγα φύλλα μαϊντανού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας. Μόλις πάρει ωραίο καραμελένιο χρώμα το αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σέλερι τα σοτάρετε λίγο και στη συνέχεια προσθέτετε τα καρότα και τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα.

2. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Βάζετε πάλι στην κατσαρόλα το κρέας, ρίχνετε το σκόρδο και τα μυρωδικά. Σβήνετε με το κρασί και αμέσως ρίχνετε και το νερό. Βράζετε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου. Στη διάρκεια του βρασίματος προσέχετε τα υγρά στην κατσαρόλα και προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό αν χρειαστεί.

3. Μόλις η σούπα είναι έτοιμη αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα το κρέας και τα λαχανικά και αφήνετε μόνο το ζωμό στην κατσαρόλα (ο ζωμός της σούπας πρέπει να έχει συμπυκνωθεί στο 1/3 της αρχικής ποσότητάς του).

4. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι το οποίο σοτάρετε για 2 λεπτά.

5. Φέρνετε το ζωμό της σούπας σε βρασμό και προσθέτετε το σοταρισμένο αλεύρι. Ανακατεύετε ζωηρά με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει ο ζωμός και να δέσει. Μόλις δέσει ο ζωμός προσθέτετε το κρέας και τα λαχανικά αν χρειαστεί προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή πασπαλίζοντας με φύλλα μαϊντανού.


ΧΡΗΣΙΜΟ
Αν θέλετε προσθέσετε στην σούπα χοντροκομμένη σελινόριζα ή για πιο πλούσια γεύση σοτάρετε μαζί με το κρέας 3-4 κομματάκια μπέικον σε κύβους.