Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

ΥΛΙΚΑ
Για 10 κομμάτια 

Για τη γέμιση
1/2 κιλό ανθότυρο στραγγισμένο από τα υγρά του
1 κουτ.γλυκ. κανέλα σκόνη

Για τη ζύμη
3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σουπ. κρασί κόκκινο
1 αυγό χωριστά ο κρόκος και χωριστά το ασπράδι
4 κουτ. σουπ. γάλα πλήρες αγελαδινό
1/2 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
4 κουτ. σουπ. αλεύρι σκληρό
6 φλιτζάνια ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το πασπάλισμα
1 φλιτζάνι μέλι ή άχνη ζάχαρη
2 κουτ. σουπ. σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μπολ ρίχνετε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί, το γάλα και τον κρόκο και χτυπάτε το μείγμα με ένα πιρούνι. Ανακατεύετε σε ένα μπολ μετρίου μεγέθους το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το ρίχνετε στο υπόλοιπο μείγμα. Χτυπάτε ξανά με το πιρούνι, μέχρι να πάρετε έναν αραιό χυλό. Σκεπάζετε το χυλό με μια βαμβακερή πετσέτα και τον αφήνετε για 2 ώρες να «ξεκουραστεί».

2. Εν τω μεταξυ, ρίχνετε το ανθότυρο σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα και τη ζάχαρη και δουλεύετε με το χέρι σας το μείγμα. Φτιάχνετε με αυτό μικρές μπίλιες στο μέγεθος ενός καρυδιού, ίσως και λίγο μικρότερες. Τις βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες να σταθεροποιηθούν.

3. Βγάζετε το χυλό από το ψυγείο, χτυπάτε σε ένα παγωμένο μπολ το ασπράδι με το μίξερ χειρός μέχρι να σχηματίσει κορυφούλες (μαρέγκα) και το ρίχνετε στο μείγμα. Ανακατεύετε απαλά με ένα πιρούνι, ώστε να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο χυλό. Βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πάρα πολύ καλά σε δυνατή θερμοκρασία. Ωστόσο, ρίχνετε τους λουκουμάδες από τον ανθότυρο μέσα στο χυλό.

4. Τους βυθίζετε και τους τραβάτε με μία τρυπητή κουτάλα ή με ένα πιρούνι. Τους ρίχνετε αμέσως στο καυτό ελαιόλαδο. Μόλις σχηματισθεί γύρω τους κρούστα, τους αποσύρετε με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μεταφέρετε τους λουκουμάδες σε ένα μπολ. Πασπαλίζετε με σουσάμι και περιχύνετε με άφθονο μέλι ή με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.


ΧΡΗΣΙΜΟ
Οι γλυκές αυτές μπουκιές με την υπέροχη τραγανή κρούστα είναι θαυμάσιες, αρκεί να καταναλωθούν ζεστές ή μόλις χλιαρές. Ο ανθότυρος που θα διαλέξετε δεν πρέπει να είναι πολύ φρέσκος, διότι «κρατάει» πολύ υγρασία, θα σας δυσκολέψει στο δούλεμα ενώ παράλληλα θα χρειαστεί περισσότερες ώρες στο ψυγείο, για να σφίξει.