Γυμνό γαλακτομπούρεκο από τη Μυρσίνη Λαμπράκη
Με ξύσμα λεμονιού
ΥΛΙΚΑ
Για 12 άτομα
1 φύλλο σφολιάτας
3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
1 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 αυγά
4 κρόκους αυγών
2 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
4 κουτ. σουπ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Απλώνετε το φύλλο σφολιάτας σε μια στρογγυλή ταρτίερα διαμέτρου 25 εκ. και καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά της. Τρυπάτε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια του φύλλου και το καλύπτετε με αντικολλητικό χαρτί. Γεμίζετε την ταρτιέρα με όσπρια και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
2. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την κρέμα. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το βούτυρο και το αλεύρι και τα ανακατεύετε καλά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτετε το ξύσμα και τοποθετείτε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία να βράσει το μείγμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη.
3. Σε μία μικρή κατσαρόλα, ρίχνετε το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζετε για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάζετε το σιρόπι στο μείγμα του γάλακτος. Ανακατεύετε καλά.
4. Χτυπάτε σε ένα μπολ με τον αυγοδάρτη το αυγό με τους κρόκους για 1 λεπτό και τα προσθέτετε στο μείγμα του γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν.
5. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο αφαιρείτε τα όσπρια και το αντικολλητικό χαρτί, τη γεμίζετε με την κρέμα και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά. Αποσύρετε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύσμα λεμονιού με ½ λοβό βανίλιας.