Υλικά για 6 άτομα

1 συσκευασία μπρόκολο (750 γρ.)
3 - 4 φέτες ψωμί κατά προτίμηση μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, σε μπουκιές
1 κ. σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο 
40 ml ελαιόλαδο
120 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
100 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
80 γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
80 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος 
4 αυγά
100 γρ. γιαούρτι ή ξινόγαλο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζετε το μπρόκολο για 3-4 λεπτά και το στραγγίζετε.

Σε ένα πυρέξ ή μεσαίου μεγέθους ταψί ρίχνετε από κάτω το ψωμί, το σκόρδο, το λάδι, αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Ψήνετε για 5 λεπτά στο φούρνο να ροδίσει το ψωμί ελαφρώς. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γιαούρτι και τον μαϊντανό.

Όταν βγάλετε το σκεύος με το ψωμί από το φούρνο το αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και ρίχνετε από πάνω το μπρόκολο, το ανθότυρο και την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας.

Περιχύνετε από πάνω με το μείγμα αυγών-κρέμας και σκορπάτε από πάνω τη γραβιέρα και το μετσοβόνε.

Πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.