Υλικά συνταγής

 ½ κιλό Φάβα Σαντορίνης

3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο  

λίγο αλάτι

 φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

1 λεμόνι

 ψιλοκομμένος μαϊντανός για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Ξεπλένετε καλά τη φάβα σε σουρωτήρι και τη βάζετε σε κατσαρόλα με τόσο νερό ώστε να υπερκαλύπτει το όσπριο κατά 2-3 εκ. Βάζετε τη φάβα να βράσει. Αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην αρχή του βρασίματος, προσθέτετε και το ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και αφήνετε να βράσουν για 1-1 ½ ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να χυλώσει η φάβα.

2. Περνάτε τη φάβα από τη μηχανή του πουρέ ή από το μπλέντερ για να πολτοποιηθεί και μετά ζεσταίνετε τον πουρέ σε σιγανή φωτιά με το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε για 5' περίπου, αποσύρετε από τη φωτιά και τοποθετείτε το μείγμα σε μπολ.

3. Λίγο προτού σερβίρετε τη φάβα και ενώ είναι ακόμα χλιαρή την περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού, την πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια χοντροκομμένα και μαϊντανό.

Θυμηθείτε: Όταν βράζετε τη φάβα δεν πρέπει να σκεπάζετε την κατσαρόλα, γιατί αφρίζει και φουσκώνει πολύ. Μπορείτε να σερβίρετε τη φάβα και με κρεμμύδια σοταρισμένα σε λάδι. Στη Σαντορίνη το συνηθίζουν πολύ και την ονομάζουν «παντρεμένη», γιατί την... παντρεύουν με τα κρεμμμύδια.

Πηγή: icookgreek.com