Υλικά

1 γαλοπούλα 4,5- 5 κιλά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιος

¾ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι νυχάκι

¾ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι

1 φλιτζάνι του καφέ σταφίδες μαύρες

1 ½ κιλό ψημένα κάστανα

2 μεγάλα τριμμένα κρεμμύδια

2 ποτήρια λευκό ξηρό κρασί

1κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλα

1 κουταλιά της σούπας κοφτή ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι

1 κουταλιά της σούπας κοφτή πιπέρι

200 γραμμάρια βούτυρο

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό κρέατος

2 λεμόνια (το χυμό τους)

2 ½ κιλό πατάτες χοντροκομμένες

100 γραμμάρια βούτυρο

3 λεμόνια (το χυμό τους)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα συκωτάκια και το στομάχι της γαλοπούλας και τα ψιλοκόβουμε. Μουσκεύουμε και σταφίδες σε λίγο κρασί. Καθαρίζουμε τα κάστανα και τα κόβουμε στη μέση. Πλένουμε, καθαρίζουμε και στραγγίζουμε τη γαλοπούλα.

Σε κατσαρόλα ρηχή λιώνουμε το βούτυρο ροδίζουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε . Τον σβήνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα συκωτάκια, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, τη ζάχαρη, το δρόμο κρέατος. Το αφήνουμε να βράσει 20 λεπτά.

Πασπαλίζουμε τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά με αλάτι και πιπέρι. Γεμίζουμε καλά τη γαλοπούλα και κλείνουμε το άνοιγμα της κοιλιάς. Την αλείφουμε με λεμόνι και βούτυρο, τη τοποθετούμε σε ταψί με ένα φλιτζάνι νερό και καλύπτουμε με τρία φύλλα αλουμινόχαρτο το ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 180 βαθμούς για 4 ώρες.

Την πρώτη ώρα την ανοίγουμε και τη γυρνάμε. Αν έχει εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε λίγο.

Την δεύτερη ώρα την ξαναγυρνάμε.

Την τρίτη ώρα τη βγάζουμε και προσθέτουμε δίπλα τις πατάτες το βούτυρο το χυμό λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό. Το σκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμα 1 ώρα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε ακόμα 1 ώρα, να ροδίσουν οι πατάτες και η γαλοπούλα. Για να σερβίρουμε ανακατεύουμε τη γέμιση που έχει περισσέψει στην κατσαρόλα με τη γέμιση της γαλοπούλας . Μπορούμε να συνοδεύσουμε με βερίκοκα και δαμάσκηνα σωτέ.

Πηγή: www.tasty-day.gr