Υλικά

Ρεβίθια 500 γρ. αποφλοιωμένα
Κιμάς μοσχαρίσιος 200 γρ.
Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ.
Σκόρδο 1 σκελίδα
Λευκό κρασί 1/2 ποτήρι του κρασιού
Χυμός ντομάτας 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Πελτές ντομάτας 1 κουτάλι της σούπας
Κύμινο 1 κουτάλι του γλυκού
Πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Κύβος λαχανικών 1 τεμ.
Νερό για το βράσιμο
Μοτσαρέλα σε φέτες προαιρετικά ή κάποιο άλλο τυρί


Οδηγίες

Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουμε, πλένουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με χλιαρό νερό να μουλιάσουν.

Την άλλη μέρα τα βάζουμε να πάρουν 2-3 βράσεις, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και βάζουμε άλλο νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν και να μαλακώσουν. Συγχρόνως, καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ψιλοκόβουμε, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τον κιμά. Τον σοτάρουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό να σκεπάζει τον κιμά.

Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, τον κύβο λαχανικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να τελειώσει το βράσιμο των ρεβιθιών. Αφού βράσουν τα ρεβίθια, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε πήλινα.

Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με μια φέτα μοτσαρέλα κάθε πήλινο (αν θέλουμε διαφορετικά με κάποιο άλλο τυρί). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να μείνουν με λίγο ζουμί. Σερβίρουμε είτε αναποδογυρίζοντας τα πήλινα σε ρηχό πιάτο είτε μέσα στα πήλινα.