Τυλιχτές μελιτζάνες με τυρί και μπέικον
Μια βραβευμένη συνταγή.
Υλικά για ένα πυρέξ:
8 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες
30 φέτες τυρί ένταμ ή ό,τι τυρί κίτρινο σας αρέσει
30 φέτες μπέικον
3 μεγάλες κόκκινες ντομάτες φρέσκιες ή ένα κουτί ντοματάκια
3 σκελίδες σκόρδο, 3-4 κλωναράκια μαϊντανό ή λίγο δυόσμο, λάδι για το τηγάνισμα και τη σάλτσα., αλάτι, πιπέρι, λίγο ζάχαρη, κανέλα
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες καλά, τις στεγνώνουμε και τις κόβουμε σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες (φέτες). Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και στις δύο πλευρές. Παίρνουμε τις φέτες μπέικον και τις τηγανίζουμε λίγο σε φρέσκο λάδι μέχρι να μαραθούν.
Παίρνουμε μια φέτα μπέικον, μια φέτα μελιτζάνα και τελευταία μια φέτα τυρί και τα τυλίγουμε έτσι ώστε γίνεται ένα μικρό ρολό. Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στη μέση για να κρατήσουμε και τα τρία υλικά.
Τοποθετούμε το ρολό στο πυρέξ. Κάνουμε το ίδιο τοποθετώντας το κάθε ρολό το ένα δίπλα στο άλλο, σε σειρές μέσα στο πυρέξ μέχρι να το γεμίσουμε.
Για τη σάλτσα
Πλένουμε τις τομάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις βάζουμε στο μούλτι (μίξερ). Καθαρίζουμε το σκόρδο και το βάζουμε και αυτό στο μούλτι (μίξερ) με τις τομάτες και τα πολτοποιούμε.
Βάζουμε τις τομάτες σε μια μικρή κατσαρόλα με πολύ λίγο λάδι, τρεις κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή τον δυόσμο μέσα με τις ντομάτες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι καθώς και με την άκρη του κουταλιού λίγο ζάχαρη και κανέλα.
Βράζουμε τη σάλτσα για 3-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και κατόπιν την περιχύνουμε ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες στο πυρέξ. Τέλος βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο για 20 με 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Σερβίρεται ζεστό.
Η συνταγή είναι της κας Ελένης Κ. Τροχάνη και βραβεύτηκε στην 4η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας