Γεμιστά νηστίσιμα
Με άνηθο και δυόσμο.
Υλικά
Ντομάτες 5
Μελιτζάνες 3-4 (χωρίς σπόρια)
Πράσινες πιπεριές 3-4
Κολοκυθάκια 3-4
Πατάτες 2-3
Ρύζι 20 κουταλιές σούπας
Μαϊντανό 2 ματσάκια
Άνιθο 2 ματσάκια
Δυόσμο 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό τριμμένο (ή βασιλικό)
Ελαιόλαδο 2 φλυτζάνια καφέ για το σοτάρισμα
Ντοματοπολτό 1 κουτί
Κρεμμύδια 4 μεγάλα (ψιλοκομμένα)
Σκόρδο 3 σκελίδες
Ζάχαρη 1 κουταλάκι γλυκού
Ελαιόλαδο 1 ποτήρι νερού
Οδηγίες
Πλένουμε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες (αφού έχουμε αφαιρέσει τα σπόρια), τις πιπεριές, καθαρίζουμε τις πατάτες μας, πλένουμε και τα μυρωδικά μας και ανοίγουμε τα λαχανικά μας από την κάτω μεριά για να τους βγάλουμε την ψίχα τους και την αφήνουμε στην άκρη (το ίδιο κάνουμε και στις πατάτες).
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 2 φλυτζάνια καφέ λάδι, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο ψιλοκομμένο και την ψίχα που αφήσαμε στην άκρη και τα αφήνουμε όλα μαζί να σοταριστούν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και τα ψιλοκομμένα μας μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε όλα μαζί στην φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Αφού τα αποσύρουμε από τη φωτιά, με ένα κουταλάκι του γλυκού ξεκινάμε να γεμίζουμε τα άδεια μας λαχανικά και τις πατάτες, αφού πρώτα έχουμε πασπαλίσει λίγο το εσωτερικό τους με αλάτι.
Όταν γεμίσουμε όλα μας τα λαχανικά, τα βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με το 1 ποτήρι νερού λάδι και αραιωμένο ντοματοπολτό, τα μισοσκεπάζουμε με νερό, τους βάζουμε και αλουμινόχαρτο από πάνω και τα τοποθετούμε στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς να ψηθούν για περίπου 1 ώρα.
Στον μισό χρόνο της ώρας ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα.