Υλικά για 4 άτομα

Για τη σάλτσα ντομάτας

200 γρ. ντοματίνια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ξίδι
½ φλιτζάνι χυμό μήλου
2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
1 κουτ. του γλυκού σπόρους μουστάρδας
1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
1/4 κουτ. γλυκού κάρδαμο
1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
αλάτι και πιπέρι

Για το τυρί

480 γρ. γραβιέρα κομμένη στα τέσσερα
½ φλιτζάνι πουρέ πατάτας (σκόνη)
1 μπουκάλι ξινόγαλα
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Eκτέλεση

Bάζουμε σε μια κατσαρόλα μετρίου μεγέθους όλα τα υλικά γιά τη σάλτσα ντομάτας, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε με ένα πιρούνι όσο περισσότερο φλοιό ντομάτας μπορούμε από την κατσαρόλα (με το μαγείρεμα έχει αποκολληθεί από τα ντοματίνια). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 ακόμη ώρα σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Bουτάμε τη γραβιέρα στο ξινόγαλα και μόλις «βραχεί» καλά την περνάμε από τον πουρέ μέχρι να καλυφθεί από όλες τις πλευρές. Τηγανίζουμε το τυρί στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Σερβίρουμε το σαγανάκι γραβιέρας με μια μεγάλη κουταλιά από τη γλυκιά σάλτσα ντομάτας.