Υλικά
Πατάτες 10 τεμ μεγάλες
Καλαμαράκια 1 κιλό φρέσκα ή κατεψυγμένα
Κρεμμύδια 3 τεμ
Λευκό κρασί 1 φλυτζάνι του τσαγιού
Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
Ντοματάκια ψιλοκομμένα 1 κουτί
Ντοματοπολτός 1 κουτάλι της σούπας
Αλάτι -πιπέρι
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Φρυγανιά τριμμένη 3 κουταλιές της σούπας για πασπάλισμα
Νερό 1 φλυτζάνι τσαγιού

Για την κρέμα
Νερό 6 φλυτζάνια του τσαγιού
Νιφάδες πουρέ σκόνης 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές της σούπας
Αλάτι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Μοσχοκάρυδο σκόνη 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Πιπέρι λευκό 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες
Καθαρίζουμε, πλένουμε τα καλαμάρια, τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες και τα βάζουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε , πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες και τις βάζουμε να στραγγίξουν. Βάζουμε το σπορέλαιο σε ένα τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τις πατάτες, τις βγάζουμε με ρηχή κουτάλα σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας απορροφητικό να φύγει το περιττό λάδι. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε μια ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο να κάψει , προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σοτάρουμε μέχρι να να πάρει ξανθό χρώμα,προσθέτουμε πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα καλαμάρια τα σοτάρουμε για περίπου πέντε λεπτά , σβήνουμε με το λευκό κρασί, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντοματούλες, τον ντοματοπολτό και ένα περίπου φλυτζάνι τσαγιού νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Τα κατεβάζουμε από την φωτιά. Φτιάχνουμε την νηστίσιμη κρέμα μας βάζοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το λάδι να κάψει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα και συνέχεια μέχρι να πάρει χρώμα ξανθό. Κατεβάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα. Βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα τα 6 φλυτζάνια νερού να βράσουν,κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες του πουρέ , ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτουμε τον πουρέ στην κατσαρόλα με το αλεύρι, ανακατεύουμε συνέχεια για να μη μας σβολιάσει και το αφήνουμε να βράσει για να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα. Λαδώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε τον πάτο του με μια στρώση πατάτες, αλατίζουμε και απλώνουμε τα καλαμαράκια πάνω στις πατάτες. Στρώνουμε άλλο ένα στρώμα πατάτες, αλατίζουμε και απλώνουμε την κρέμα. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά, ρίχνουμε και δύο κουταλιές ελαιόλαδο και το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφί. Το βγάζουμε , αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.