Συστατικά:

800 γρ. κληματόφυλλα από βάζο

200 ml ελαιόλαδο

100 ml ούζο

2 φλ. ρύζι Καρολίνα

4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 μεγάλες ντομάτες στον τρίφτη

6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

μάραθο ψιλοκομμένο, δυόσμο ψιλοκομμένο, εστραγκόν ψιλοκομμένο, θυμάρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό

100 γρ. γαρίδες βρασμένες ψιλοκομμένες

100 γρ. μύδια ψίχα ψιλοκομμένα

100 γρ. χταπόδι βρασμένο και ψιλοκομμένο

100 γρ. καβουρόψιχα

Χυμό από 2 λεμόνια

Αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 λίτρο περίπου ζεστό ζωμό λαχανικών

Οδηγίες:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο μέχρι να μαραθούν το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και τελικά το ρύζι.

Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, το μισό ούζο, την μισή τριμμένη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό των λεμονιών και το ζωμό λαχανικών.

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για δέκα λεπτά να κρυώσει και να αναμιχτούν όλα τα υλικά μαζί και να ανταλλάξουν τα αρώματα τους.

Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο και τα ξεπλένουμε καλά και προσεκτικά για να μην τα σπάσουμε.

Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα τυλίγοντας σε μικρά ρολά όχι πολύ σφιχτά με μία ή δύο κουταλιές από την γέμιση, ανάλογα με το μέγεθος του φύλου.

Κρατάμε τα κατεστραμμένα και τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας μας.

Βάζουμε τα ντολμαδάκια μας μέσα στην κατσαρόλα σε στρώσεις προσεκτικά να μην διαλυθούν και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό από τα λεμόνια, την υπόλοιπη ντομάτα, το μισό ούζο και τον ζεστό ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθούν τα ντολμαδάκια.

Βάζουμε από πάνω το κλασσικό πιάτο με ένα βάρος και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι μας.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε για λίγο να τραβήξουν τα πολλά υγρά.

 Τα σερβίρουμε περιχύνοντας τα με την ελαφριά σάλτσα ντομάτας με την γεύση του ούζου.