Απολαυστική τάρτα με μανιτάρια, μπέικον και ζαμπόν
Αυτή είναι η απόλυτη αλμυρή τάρτα γιατί στέκεται θαυμάσια σαν πρώτο πιάτο σε ένα δείπνο, σαν σνακ σε ένα κάλεσμα για μπύρες ακόμα και σε παιδικό πάρτι
Για την πατ (για δύο δόσεις)
1 φλυτζάνι του καφέ λάδι
1 φλυτζάνι του καφέ βούτυρο
2 φλυτζάνια του καφέ νερό
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Λίγο ακόμα λάδι για να αλείψουμε την ταρτιέρα
1 χούφτα όσπρια (π.χ. ρεβύθια ή φασόλια) για το ψήσιμο
Ασπράδι από ένα αυγό
Για την γέμιση
5 κουταλιές της σούπας λάδι
1/2 κιλό μανιτάρια, όποιο είδος προτιμάτε κομμένα σε φέτες.
6 φέτες μπέικον κομμένο σε λωρίδες
6 φέτες ζαμπόν κομμένο μικρά κομμάτια
Τον χυμό από μισό λεμόνι
Τον κρόκο από ένα αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1 κούπα τυρί τριμμένο, οτι υπάρχει στο ψυγείο. Εγω προτιμώ γκούντα με τσένταρ
1 μικρό κουτί κρέμα γάλακτος
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για την πατ σε ένα μεγάλο γυάλινο, κατά προτίμηση, μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ξεκολάει η ζύμη από τα τοιχώματά του.
Αυτή η δόση είναι για δύο τάρτες, εφόσον την απλώσουμε σε ταρτιέρα 28 εκατοστών. Γι' αυτό χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τα τυλίγουμε σε μεμβράνη, φυλάμε το ένα στην κατάψυξη για άλλη φορά και αφήνουμε το άλλο να “σταθεί” στην ψύξη του ψυγείου τουλάχιστον μισή ώρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε φαρδύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και μετά από 2-3 λεπτά, μόλις, δηλαδή, «πιούν» το νερό τους προσθέτουμε το μπέικον, το ζαμπόν, το λεμόνι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σωταριστούν 3-4 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Αφού απλώσουμε στην ταρτιέρα λίγο λάδι με το πινέλο, στρώνουμε τη ζύμη καλά-καλά στον πάτο της σηκώνοντάς την γύρω-γύρω στα τοιχώματά της.
Απλώνουμε πάνω στη ζύμη αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε μια χούφτα όσπρια για να μην φουσκώσει και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC , στο πιο χαμηλό επίπεδο του φούρνου.
Μετά από 12 -15 λεπτά βγάζουμε την τάρτα, την αλοίφουμε με το ασπράδι και την ξαναβάζουμε στο φουρνο για 3 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό η τάρτα αδιαβροχοποιείται και παραμένει τραγανή χωρίς να «πανιάσει». Την βγάζουμε ξανά από το φούρνο για να προσθέσουμε τα υλικά της γέμισης. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα του τηγανιού, βάζουμε και το 1/3 περίπου του τριμένου τυριού και τα απλώνουμε πάνω στην τάρτα.
Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα από πάνω το υπόλοιπο τυρί, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος με προσοχή να πάει παντού και φουρνίζουμε την τάρτα για τρίτη φορά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να λοιώσουν τα τυριά και να ροδοψηθεί. Καλό είναι να την αφήσουμε να σταθεί κανένα τεταρτάκι με μισή ώρα πριν την κόψουμε για να την σερβίρουμε.
πηγή: tastyday.gr