800 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό, μια φορά περασμένος από τη μηχανή του κιμά 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι από κρασί 1 αυγό Λίγη ρίγανη Λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα αλεύρι για το τηγάνισμα
Για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες 2 λίτρα νερό για το βράσιμο Λίγο αλάτι 200 γρ. γάλα 600 γρ. βούτυρο ανάλατο
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδια (με τα υγρά τους), αυγό, μυρωδικά και αλατοπίπερο Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο. Στη συνέχεια, πλάθουμε τα κεφτεδάκια στο μέγεθος που θέλουμε. Τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε ελαφρά
Σε βαθύ τηγάνι με αρκετό λαδάκι τηγανίζουμε για 3΄ από κάθε πλευρά.
Πλένουμε καλά τις πατάτες αλλά δεν τις ξεφλουδίζουμε. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με κρύο νερό, λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε τις για 1 ώρα μέχρι να βράσουν τόσο ώστε να μη διαλύονται. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να παραμείνουν ζεστές.
Βράζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι, τη μισή ποσότητα από το γάλα και τη μισή ποσότητα από το βούτυρο της συνταγής. Λιώνουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή στο μπλέντερ, αλλά όχι πολύ. Ρίχνουμε τον πολτό μέσα στο βούτυρο και το γάλα που πρώτα έχουμε ζεστάνει. Αν θέλουμε, κατά τη διάρκεια της πολτοποίησης, να προσθέτουμε μικρούς κύβους βουτύρου.
Βάζουμε έναν, δύο ή και περισσότερους κεφτέδες σε ένα πιάτο. Κόβουμε πιπεριές κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες σε λεπτές λωρίδες, τις οποίες «χώνουμε» στους κεφτέδες για να κάνουμε τα «πόδια». Βάζουμε δύο κουκουνάρια για «μάτια» ή ένα κομματάκι κίτρινη πιπεριά στην οποία στερεώνουμε στη μέση ένα κόκκο πιπέρι και γαρνίρουμε με ροδέλες καρότου.
Δίπλα τους, κάνουμε «βουναλάκια» από πουρέ, στα οποία προσθέτουμε «μάτια» από «μπιζέλια». Προσθέτουμε ροδέλες καρότου, στις οποίες επίσης μπορούμε να βάλουμε «μάτια» από μπιζέλια ή ό,τι άλλο, λίγο μαϊντανό και ο «κεφτεδούλης και τα μωρά του» είναι έτοιμος.