Χταπόδι στιφάδο με κόκκινο ξύδι
Και δεντρολίβανο
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό και 300 γρ. χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο ξίδι
1 κεφάλι σκόρδο
2-3 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
640 γρ. ντομάτες ώριμες ή 1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν το χταπόδι είναι ξερό, το βάζουμε από το βράδυ να μουσκέψει για να μαλακώσει. Το κόβουμε σε τεμάχια μήκους 1-2 δακτύλων και το πλένουμε.
Το βάζουμε στην κατσαρόλα με όλα τα υλικά, δηλαδή Χωριό Ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία, ξίδι, κρεμμυδάκια ολόκληρα, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και τις ντομάτες (περασμένες από τρυπητό) ή την πάστα (διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι νερό).
Ρίχνουμε το ανάλογο αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με ελάχιστη σάλτσα (σχεδόν μόνο με το ελαιόλαδο).