Χταπόδι στον φούρνο με πατάτες και λαχανικά
Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι
ΥΛΙΚΑ
4 -5 μοσχοχτάποδα
120 ml ελαιόλαδο
300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
8 κόκκοι πιπεριού
2 κρεμμύδια, κοµµένα σε κύβους
2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 πράσινη πιπεριά κοµµένη σε κύβους
1 κίτρινη πιπεριά κοµµένη σε κύβους
2 µικρές µελιτζάνες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
3 κολοκύθια κομμένα σε κύβους
2 πράσα κομμένα σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
2 κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης, τα φυλλαράκια
αλάτι και πιπέρι
2 ντοµάτες, σε καρέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε µια κατσαρόλα, το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα χταπόδια σε μέτρια φωτιά. Τα σβήνουµε µε το κρασί, προσθέτουµε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού . Τα βράζουµε σε χαµηλή φωτιά, για 20 λεπτά. Βγάζουμε τα χταπόδια και κρατάμε το ζωμό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα ταψί βάζουμε τα χταπόδια μαζί με όλα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
Όταν τα λαχανικά αρχίσουν να ψήνονται προσθέτουµε την ντοµάτα και ανακατεύουμε ελαφρά . Ρίχνουµε τον ζωµό που έχουµε φυλάξει από το βράσιμο των χταποδιών και ψήνουµε για περίπου 30 λεπτά.
πηγή:tastyday.gr