Κόκκινο τηγανητό χταπόδι
Η ευκολία του βρίσκεται στο ότι το χταπόδι μπορεί να προετοιμαστεί από πριν και όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος να περάσει για 5-10 λεπτά από το τηγάνι.
Αγαπημένος μεζές, ιδανικός για καλοκαιρινά τραπέζια. Η ευκολία του βρίσκεται στο ότι το χταπόδι μπορεί να προετοιμαστεί από πριν και όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος να περάσει για 5-10 λεπτά από το τηγάνι. Τρώγεται ζεστό, έτσι όπως βγαίνει από το τηγάνι, με ωραίο ψωμί για βούτες στην κατακόκκινη σάλτσα του και με μια παγωμένη μπύρα στο χέρι!
Τηγανητό χταπόδι με κόκκινο κρασί
1 χταπόδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι από το νερό που θα βγάλει το χταπόδι βράζοντας
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 λεμόνι, τον χυμό του
ελαιόλαδο για το τηγάνι
αλεύρι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
Βάζω το καθαρισμένο χταπόδι σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, σε μέτρια φωτιά, να μαγειρευτεί τόσο ώστε να είναι σχεδόν τελείως έτοιμο. Προσέχω να μείνει λίγο νερό στην κατσαρόλα γιατί θα το χρειαστώ μετά για το τηγάνι.
Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, χωρίζω τα πλοκάμια του (αν είναι μεγάλο τα κόβω σε μικρότερα κομμάτια), τα βάζω σε μια σακούλα με αλεύρι και τα κουνάω ν' αλευρωθούν καλά.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζω λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνω το σκόρδο κομμένο σε λεπτά φετάκια. Προσθέτω τα αλευρωμένα πλοκάμια, τ' αφήνω να πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά και τα γυρίζω να τηγανιστούν και από την άλλη. Σβήνω με το κρασί και προσθέτω το νερό του χταποδιού. Τα αφήνω να πάρουν βράση και ν' αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Την τελευταία στιγμή προσθέτω το χυμό του λεμονιού, κουνάω μια-δυο φορές το τηγάνι και το βγάζω από τη φωτιά. Πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνω το πιπέρι στη διάθεση του καθενός.
Αλάτι, κατά τη γνώμη μου, το χταπόδι δεν το χρειάζεται.
Πηγή άρθρου: TastyDay.gr