Υλικά

Μπριζόλες 4 τεμ χοιρινές λαιμού
Πατάτες 5 τεμ
Ελαιόλαδο 120 ml
Λεμόνια 3 τεμ κανονικού μεγέθους χυμό και από 1 το ξύσμα
Πορτοκάλι 1/2 τον χυμό του
Μουστάρδα 2 κουταλιές σούπας
Ξύδι βαλσάμικο 1 κουταλάκι γλυκού προαιρετικά
Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
Αλάτι - πιπέρι
Ρίγανη 1 κουταλάκι γλυκού
Πάπρικα 1 κουταλάκι γλυκού
Νερό 1 λίτρο
Φύλλο δάφνης 1 τεμ προαιρετικά

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια όχι πολύ λεπτά. Τις βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με το 1 λίτρο νερό για 3-5 λεπτά (όχι πολύ ίσα να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με το πιρούνι).

Τις στραγγίζουμε και τις αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί ( το νερό το κρατάμε, θα μας χρειαστεί). Πολτοποιούμε σε μπλέντερ το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, τον χυμό και ξύσμα από τα λεμόνια, το ξύδι βαλσάμικο και τον χυμό πορτοκαλιού. Πλένουμε και στραγγίζουμε τις μπριζόλες. Τις αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με την ρίγανη και την πάπρικα και από τις δύο πλευρές τους.

Τις βάζουμε στο ταψί με τις πατάτες και το φύλλο δάφνης. Περιχύνουμε με το μείγμα του μπλέντερ και βάζουμε περίπου 150 ml από το νερό που βράσανε οι πατάτες. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 – 60 λεπτά.

Αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά χαμηλώνοντας στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα το φαγητό μας και να έχει εξατμιστεί το περισσότερο νερό (ανάλογα τον φούρνο μας).