Ζεστή σαλάτα με γαρίδες, σπανάκι και φασόλια
Με ξύδι και πιπέρι
Υλικά
500 γρ. μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
300 γρ. σπανάκι
500 γρ. βρασμένα λευκά μέτρια φασόλια
3 -4 φέτες μπέικον κομμένο σε χοντρές λωρίδες πλάτους 2 εκ.
¾ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μουστάρδα τύπου Dijon
1/4 φλ. κόκκινο ξύδι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και στεγνώνουμε το σπανάκι και το στρώνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μαγειρεύουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό, περίπου 4 λεπτά.
Στραγγίζουμε το μπέικον, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, το αφήνουμε στην άκρη και κρατάμε 2 κ.σ. από το λίπος του. Βάζουμε το λίπος του μπέικον στο τηγάνι (προσθέτουμε, αν είναι λίγο, μια κ.σ. βούτυρο), ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά περίπου για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα φασόλια και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθούν, περίπου 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το μπέικον, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα γαρίδες -φασόλια –μπέικον επάνω στο σπανάκι.
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει λίγο, περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το ξύδι ανακατεύουμε δυνατά με κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας ξύλινη σπάτουλα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο–λίγο το υπόλοιπο ελαιόλαδο ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί στη σάλτσα.
Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.