ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βικτόρια Χίσλοπ: Η Βρετανίδα συγγραφέας διαφημίζει με πάθος την Ελλάδα και στο νέο της βιβλίο με τίτλο «The Figurine»
Ηρωίδα του είναι η Έλενα, που κληρονομεί το διαμέρισμα των παππούδων της στην Αθήνα
Το κρητικό «άντρο» της, το εξοχικό της κοντά στο κέντρο του Αγίου Νικολάου με θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου, δεν το έχει απαθανατίσει κανείς. Δεν το έχει θελήσει η ίδια.
Βικτόρια Χίσλοπ θέλησε να διαφημίσει την Ελλάδα. Και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο: κυκλοφορώντας το… φιγουρίνι της. Για να είμαστε ακριβείς, το αγαλματίδιό της.
Η πολυδιαβασμένη Βρετανίδα συγγραφέας, η πιο δημοφιλής για τη «Sunday Times», που (απ)έδειξε και τη βιρτουοζιτέ της στον χορό στον τελευταίο κύκλο της ελληνικής βερσιόν τού «Dancing With The Stars», πριν από λίγες μέρες παρουσίασε το τελευταίο της συγγραφικό πόνημα, με τον τίτλο «The Figurine». Και το διαφημίζει δεόντως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας παράλληλα την κριτική τής «Daily Mail», ο αρθρογράφος της οποίας σχολιάζει: «Το πάθος της Βικτόρια Χίσλοπ για την Ελλάδα ξεπηδά από κάθε σελίδα του βιβλίου της».
Παράλληλα, η ίδια εξακολουθεί να μιλάει για το «Νησί», τη Σπιναλόγκα (της) που τη στιγμάτισε, τονίζοντας: «Περάσαμε τόσο όμορφα εκεί. Εκείνος που με σημάδεψε ήταν ο Μανώλης Φουντουλάκης - ένας χαρισματικός, σοφός άνθρωπος, που μας βοήθησε να γυρίσουμε τη σειρά. Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή λίγο προτού βγει το πρώτο επεισόδιο στον “αέρα”», θυμάται. «Υπήρξε ένας αυθεντικός Κρητικός», καταλήγει.
Ηρωίδα του βιβλίου της είναι η Έλενα, που κληρονομεί το διαμέρισμα των παππούδων της στην Αθήνα και νιώθεις τις αναμνήσεις να την πλημμυρίζουν. Επιστρέφει στον τόπο όπου περνούσε τα καλοκαίρια της ως παιδί, ενώ εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα είχε επιβληθεί η χούντα. Η Έλενα θυμάται τον αυστηρό της παππού, υπέρμαχο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, και καθώς τριγυρνάει στα σκονισμένα δωμάτια του διαμερίσματος ανακαλύπτει μια σειρά από πολύτιμα αντικείμενα και αρχαιότητες. Πώς ο παππούς της είχε στην κατοχή του τέτοιους θησαυρούς; Πώς τους απέκτησε; Και με ποιο αντίτιμο; Αυτά τα ερωτήματα θέτει το βιβλίο.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή.
Όμως, ακόμα μία φορά -και την κατάλληλη στιγμή, τώρα- η Η πολυδιαβασμένη Βρετανίδα συγγραφέας, η πιο δημοφιλής για τη «Sunday Times», που (απ)έδειξε και τη βιρτουοζιτέ της στον χορό στον τελευταίο κύκλο της ελληνικής βερσιόν τού «Dancing With The Stars», πριν από λίγες μέρες παρουσίασε το τελευταίο της συγγραφικό πόνημα, με τον τίτλο «The Figurine». Και το διαφημίζει δεόντως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας παράλληλα την κριτική τής «Daily Mail», ο αρθρογράφος της οποίας σχολιάζει: «Το πάθος της Βικτόρια Χίσλοπ για την Ελλάδα ξεπηδά από κάθε σελίδα του βιβλίου της».
Παράλληλα, η ίδια εξακολουθεί να μιλάει για το «Νησί», τη Σπιναλόγκα (της) που τη στιγμάτισε, τονίζοντας: «Περάσαμε τόσο όμορφα εκεί. Εκείνος που με σημάδεψε ήταν ο Μανώλης Φουντουλάκης - ένας χαρισματικός, σοφός άνθρωπος, που μας βοήθησε να γυρίσουμε τη σειρά. Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή λίγο προτού βγει το πρώτο επεισόδιο στον “αέρα”», θυμάται. «Υπήρξε ένας αυθεντικός Κρητικός», καταλήγει.
Αρχαιοκαπηλία και δικτατορία
Όσο για την πλοκή του συγκεκριμένου βιβλίου, «τίποτα δεν είναι πιο ελκυστικό από ένα κυκλαδίτικο άγαλμα», λέει η Χίσλοπ και προσθέτει: «Ένας αέρας μυστηρίου καλύπτει αυτές τις “σιλουέτες”, που προέρχονται από την εποχή του Χαλκού και ζητάνε συλλέκτες -και αρχαιοκάπηλοι- με την ίδια ζέση. Με την ίδια μανία».Ηρωίδα του βιβλίου της είναι η Έλενα, που κληρονομεί το διαμέρισμα των παππούδων της στην Αθήνα και νιώθεις τις αναμνήσεις να την πλημμυρίζουν. Επιστρέφει στον τόπο όπου περνούσε τα καλοκαίρια της ως παιδί, ενώ εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα είχε επιβληθεί η χούντα. Η Έλενα θυμάται τον αυστηρό της παππού, υπέρμαχο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, και καθώς τριγυρνάει στα σκονισμένα δωμάτια του διαμερίσματος ανακαλύπτει μια σειρά από πολύτιμα αντικείμενα και αρχαιότητες. Πώς ο παππούς της είχε στην κατοχή του τέτοιους θησαυρούς; Πώς τους απέκτησε; Και με ποιο αντίτιμο; Αυτά τα ερωτήματα θέτει το βιβλίο.
Εθελόντρια σε ανασκαφές
Στη συνέχεια, βλέπουμε πως ο ζήλος της να πάρει απαντήσεις, η περιέργειά της -που μέρα με τη μέρα αυξάνεται- για την αρχαιολογία την οδηγούν στο να περάσει ένα καλοκαίρι ως εθελόντρια σε ανασκαφές σε νησί του Αιγαίου. Αποφασίζει να προστατέψει ό,τι εξάγεται από τη γη και να κατανοήσει την πηγή των αντικειμένων που συνιστούν τη συλλογή του παππού της… Με τη Βικτόρια να καταλήγει: «Θέλω να διαβάσετε το βιβλίο και, αν βρεθείτε στην Ελλάδα πρώτη φορά, να πάτε για αρχή στην Ακρόπολη - είναι… υποχρεωτικό. Επίσης, να πάρετε το φέρι για οποιοδήποτε νησί - είτε του Σαρωνικού είτε των Κυκλάδων είτε για οπουδήποτε. Τέλος, να δείτε το χάραμα σε αυτή τη χώρα. Είναι μαγικό».*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή.