Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ κυκλοφορούν με τρεις μεγάλες προσφορές
Στα περίπτερα όλης της χώρας και σε όλα τα σημεία πώλησης
ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
«ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ο Άνθρωπος Φαινόμενο»,
Σαράντος Ι. Καργάκος
Τα Παραπολιτικά σας προσφέρουν το κορυφαίο έργο του σπουδαίου ιστορικού, φιλόλογου και δοκιμιογράφου Σαράντου Ι. Καργάκου, «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο Ανθρωπος Φαινόμενο», σε μια πολυτελή τρίτομη έκδοση!
Με πλούσια βιβλιογραφία, με το κριτικό πνεύμα και τον λιτό και ουσιώδη λόγο του αξέχαστου δασκάλου Σαράντου Ι. Καργάκου παρουσιάζεται ολόκληρη η ζωή του Μακεδόνα στρατηλάτη, Μέγα Αλέξανδρου. Αυτό το Σάββατο 27 Νοεμβρίου αποκτήστε τον τρίτο και τελευταίο τόμο που κυκλοφορεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα Παραπολιτικά.
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ο Άνθρωπος Φαινόμενο,
«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΟΛΑ»
Σαράντος Ι.Καργάκος
Στα κύρια σημεία του τρίτου τόμου είναι η σύγκρουση Ελληνισμού και Ανατολισμού. Ο χαρακτήρας του Aλεξάνδρου και οι μεταπτώσεις του. Η συνωμοσία των «βασιλικών παίδων» και η θανάτωση του Καλλισθένη. Η εκστρατεία της Ινδικής. Ο Αλέξανδρος στη χώρα των Ασπασίων. Η συνάντηση του Αλεξάνδρου με τους Ινδούς σοφούς. Ο θάνατος του Βουκεφάλα. Η πρώτη «ήττα» του Αλεξάνδρου. Επιστροφή - πορεία προς τις εκβολές του Ινδού. Η επιστροφή του Αλεξάνδρου από την Ινδία. Η εξέγερση των Ελλήνων αποίκων (325 π.Χ.). Η θριαμβευτική πορεία προς τα Σούσα. Στροφή προς τους Πέρσες – «Απο-στροφή» προς τους Μακεδόνες. Πορεία προς την Βαβυλώνα – Τα γεγονότα στην Ώπι. Ο θάνατος του Ηφαιστίωνος. Κρίσεις για το έργο και την προσωπικότητα του Αλεξάνδρου. Η εμπραγμάτωση του οικουμενικού οράματος. Το φαινόμενο Αλέξανδρος – Στρατιωτική αξία. Το πρόθεμα «Μέγας». Κατέκτησε ή Κατακτήθηκε. Η πολιτική της θεοποιήσεως: πίστη ή πολιτική. Ο θάνατος του Αλεξάνδρου. Τα περί μεταφοράς της σωρού. Επίλογος.
Ο Σαράντος Ι. Καργάκος αναφέρει μεταξύ άλλων στον πρόλογο της έκδοσης:
«Αφότου σχηματίσθηκε το νεώτερο ελληνικό κράτος, ήσαν πολλοί αυτοί που ασχολήθηκαν με τη ζωή και τη δράση του νεαρού στρατηλάτη, είτε αυτοί ήσαν επίσημοι είτε ερασιτέχνες ιστορικοί. Δυστυχώς, η βιβλιογραφία αυτή αγνοείται στο εξωτερικό.
Τώρα αγνοείται και στο εσωτερικό από τους νεώτερους ιστορικούς και έτσι το ελληνικό αναγνωστικό κοινό εξακολουθεί να τροφοδοτείται με ξένα περί Αλεξάνδρου "σκευάσματα", γραμμένα από ιστορικούς που πλέον αδυνατούν να διαβάσουν τις αρχαίες πηγές από το πρωτότυπο, που αγνοούν παντελώς την ελληνική βιβλιογραφία, και μάλιστα κατά τρόπο σκανδαλώδη -που οφείλεται σε ολική ή μερική έλλειψη ελληνομάθειας.
Και έτσι πράγματα, που περί Φιλίππου ή Αλεξάνδρου έχουν γραφεί προ εκατό ετών από Έλληνες ιστορικούς, θεωρούνται "ανακαλύψεις", όταν γράφονται από ξένους ιστορικούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βιβλίου του Ίαν Γουόρθιγκτον (Ian Worthington) "Philip II of Macedonia" (Yale University Press, 2008 σ. 303). Το βιβλίο αυτό με αξονική "πρόταση" τη φράση του Θεοπόμπου, ότι ο Φίλιππος ήταν ο μεγαλύτερος βασιλιάς που ανέδειξε η Ευρώπη, παραθέτει απόψεις που έχουν γραφεί από δεκάδες Έλληνες ιστορικούς, επιφανείς και αφανείς, αλλά που ποτέ το έργο τους δεν αξιώθηκε να μεταφραστεί και να εκδοθεί στο εξωτερικό.
Στο κάτω-κάτω της γραφής εμείς οι Έλληνες ιστορικοί ξέρουμε -τουλάχιστον οι παλαιότεροι- να διαβάζουμε απ' ευθείας τους αρχαίους από το πρωτότυπο -και όχι από παραποιημένες μεταφράσεις-, ξέρουμε ακόμη, λόγω γλωσσομάθειας, να παραπέμπουμε και στους σπουδαιότερους ξένους ιστορικούς, σύγχρονους και παλαιούς, ενώ οι "σπουδαίοι" αυτοί -παρ' ότι ασχολούνται με θέματα ελληνικής ιστορίας- αγνοούν προκλητικά και υπεροπτικά το δικό μας έργο, κι έτσι στην καλύτερη περίπτωση επαναλαμβάνουν όσα έχουν λεχθεί -και λέγονται- από Έλληνες ιστορικούς και στη χειρότερη περίπτωση υποπίπτουν σε τέτοια λάθη ιστορικά για τα οποία θα ντρεπόταν παλαιότερα ένας απόφοιτος ελληνικού Λυκείου.
Για το λόγο αυτό στην παρούσα συγγραφή τον πρώτο λόγο θα έχουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όσοι έγραψαν κι ένα "τί" περί Αλεξάνδρου και όχι με απλές παραπομπές αλλά με ατόφυες περικοπές που θα συνοδεύονται από πιστή φιλολογική μετάφραση, για να λείπουν οι παρανοήσεις. Τον δεύτερο λόγο θα έχουν οι Έλληνες ιστορικοί, κι αυτό όχι από σωβινισμό, που είναι κάτι ξένο προς το χαρακτήρα του γράφοντος, αλλ' από αίσθημα δικαιοσύνης. Είναι οι μεγάλοι αγνοημένοι. Και φυσικά, τον τρίτο -αλλά όχι και τον τελευταίο- θα έχουν οι ξένοι ιστορικοί. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς που έχουμε την ευθύνη της παρούσας συγγραφής. Όπως σε όλα τα έργα μας, μοχθήσαμε και σ’αυτό, για να προσφέρουμε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ένα έργο ευθύνης».
Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Σαράντος Ι. Καργάκος (1937-2019) γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο αμφισβητικό κίνημα των ετών 1961-1967 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάσθηκε επί τριάντα πέντε έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος, Κοινωνικές Τομές, Ιχνευτής. Ελλοπία, Άρδην, Ευθύνη και 4 Τροχοί. Επί τετραετία (1997-2001) ήταν αρθρογράφος, επιφυλλιδογράφος και κριτικός των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής. Έγραψε πάνω από εξήντα βιβλία. Έφυγε από τη ζωή στις 13 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 82 ετών.
Ακόμη, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ το νέο τεύχος του Car and Driver
Στο Car and Driver Δεκεμβρίου, δοκιμάζουμε στην Ελλάδα το νέο Dacia Duster 1.5 dCi 115PS 4X4. Off-road ικανότητες και hi-tech χαρακτήρας.
Συγκρίνουμε τα εντελώς νέα Ford Bronco 2.3Τ και Jeep Wrangler 2.0Τ Unlimited. Η μονομαχία δύο θρυλικών all-time American classics, εντός και εκτός δρόμου.
Συγκρίνουμε τα Kia Stonic, Nissan Juke και VW T-Cross με κινητήρες βενζίνης και τα Ford Puma, Opel Crossland και Citroen C3 Aircorss με κινητήρες diesel.
Οδηγούμε την παντοδύναμη Mustang Mach-E GT, το αμιγώς ηλεκτρικό Volvo C40 Recharge και το νέο Honda HR-V και δοκιμάζουμε τα νέα Audi Q2, Mercedes-Benz GLB 180 και Skoda Kodiaq.
Ακόμα, ταξιδεύουμε στα μαγευτικά Μαστοροχώρια με το νέο σπορτίφ Cupra Formentor.
Και μαζί Moto and Biker: Ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα για τη μοτοσυκλέτα με νέα μοντέλα και δοκιμές.
ΚΑΙ ΜΑΖΙ,
«Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ»
ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Αυτό το Σάββατο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα Παραπολιτικά ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο που κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα, «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ», από τα επίσημα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Μη χάσετε τον 6ο τόμο της σειράς, «ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ» Μέρος 1ο, αυτό το Σάββατο 27/11.
Ο έκτος τόμος της σειράς «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ» περιλαμβάνει την εξιστόρηση της Γερμανικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας την Άνοιξη του 1941 και συγκεκριμένα τους αγώνες του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας.
Τα κύρια σημεία του τόμου είναι τα εξής: Συμβάντα εν τω προς Βουλγαρίαν θεάτρω επιχειρήσεων, κατά την πρώτην και δευτέραν περίοδον του Ελληνοïταλικού πολέμου. Αι αντιμέτωποι δυνάμεις. Σχέδια επιχειρήσεων, αποστολαί, επιστράτευσις. Δραστηριότης των Ελληνικών δυνάμεων κατά την εξεταζομένην περίοδον. Η Γερμανική απειλή. Στρατηγικά σχέδια του Χίτλερ. Η Βρεττανική συνδρομή. Αι πρώται επαφαί προς 'Ελληνοβρεττανικήν συνεργασίαν. Η στάσις της Γιουγκοσλαυΐας και Τουρκίας. Η τρίτη περίοδος του πολέμου (29 Δεκεμβρίου 1940 - 26 Μαρτίου 1941). Άνάληψις νέων δυνάμεων δια το Αλβανικόν μέτωπον και οργάνωσις νέων μονάδων. Το σχέδιον επιθέσεως των Γερμανών κατά της Ελλάδος υπό το πρίσμα της Γιουγκοσλαυϊκής μεταπολιτεύσεως. Η έναρξις της επιθέσεως. Το Οχυρόν Λίσσε και η διάβασις Καλαποτίου.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο της αρχικής έκδοσης του τόμου μεταξύ άλλων, ο τότε Αντιστράτηγος Κων. Κανελλόπουλος:
«Εις τον παρόντα Τόμον εκτίθενται οι αγώνες των Ελληνικών δυνάμεων αίτινες αντιμετώπισαν εις τaς περιοχάς της Ανατολικής Μακεδονίας και εν τη Δυτική Θράκη την επίθεσιν των Γερμανικών στρατευμάτων κατά την Άνοιξιν του 1941. Οι αγώνες ούτοι διεξήχθησαν σχεδόν παντού επί των ωχυρωμένων τοποθεσιών και περιεστράφησαν κυρίως περί τους Αμυντικούς σπονδύλους των τοποθεσιών τούτων, ους απετέλουν τα διάφορα οχυρά. Συνεπώς αφορά κυρίως αγώνας οχυρών.
Η παρούσα εξιστόρησις παρουσιάζει πληθύν προβλημάτων άτινα είναι δυνατόν να παρουσιασθώσι και εις μέλλοντα πόλεμον. Πλείστα των προβλημάτων τούτων ελύθησαν επιτυχέστατα, τόσον από τακτικής, όσον και από οχυρωματικής πλευράς, συνεπώς ενδιαφέρουν και τον μαχητήν στρατιώτην και τον μαχητήν οχυρωτικόν.
Εάν αι αμυντικοί τοποθεσίαι των ανωτέρω περιοχών διέθετον το μικρότερον προϋπολογισθέν ποσοστόν του στρατού εκστρατείας διά την πλαισίωσίν των, το αποτέλεσμα θα ήτο καταφανέστατα διαφορετικόν. Διέθετον όμως το τρίτον του ελάχιστου υπολογισθέντος ορίου διότι αι ανάγκαι των αγώνων εις την Αλβανικήν περιοχήν ήσαν εξόχως επιτακτικοί και απερρόφησαν ολίγον κατ’ ολίγον στελέχη, οπλισμόν και ολοκλήρους μονάδας.
..Εάν δε τεθώσι κατά μέρος τα επιτευχθέντα στρατηγικά και πολιτικά επιτεύγματα, παραμένει ως γεγονός αναμφισβήτητον ότι αι σημαίαι των εκεί Ελληνικών μονάδων και των φρουρών των οχυρών εκαλύφθησαν υπό δόξης προσθέσασαι εις την Ιστορίαν του Ελληνικού Έθνους αριθμόν τινα εκ των λαμπροτέρων σελίδων της».