Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ - Από την Επανάσταση των Ελλήνων στην ίδρυση του ελληνικού κράτους

Μη χάσετε αυτό το Σάββατο 09.04 με τα Παραπολιτικά τον τελευταίο τόμο της μνημειώδους ιστορικής σειράς «Η απελευθέρωση ενός έθνους», με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας- Η προσωπικότητα και η διακυβέρνησή του» μέρος Β’, ο οποίος ολοκληρώνει το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Όλα τα έργα και οι εμβληματικές κινήσεις του μεγάλου αυτού πολιτικού άντρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του (1828-1831) μέχρι τη στιγμή της άδικης και άνανδρης δολοφονίας του.

Σε αυτό τον τόμο, θα δούμε τις διπλωματικές προσπάθειες ενός σπουδαίου και διεθνώς αναγνωρισμένου πολιτικού όσον αφορά την καθιέρωση των συνόρων της ανεξάρτητης Ελλάδας, αλλά και τις επίπονες προσπάθειές του να συγκροτήσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Ο Καποδίστριας επέβαλε, με τρόπο που ίσως κάποιοι χαρακτήριζαν αυταρχικό και συγκεντρωτικό θεσμούς και καινοτομίες που ακόμη κανείς στη σύγχρονη πατρίδα μας δεν του έχει πιστώσει.

Για παράδειγμα, θεσμοθετήθηκε επί των ημερών του τα ελληνικά εμπορικά πλοία να φέρουν την ελληνική σημαία και μόνον, ώστε με την παρουσία τους στα ξένα λιμάνια να επιτυγχάνεται, σε ένα ακόμα πεδίο, η αναγνώριση της ανεξάρτητης υπόστασης του ελληνικού κράτους.

Επίσης, στη διάρκεια της θητείας του, άρχισαν οι πρώτες οικοδομικές εργασίες για τη δημιουργία δημόσιων υποδομών, όπως σχολεία, εκκλησίες, υδραγωγεία, δρόμοι, γέφυρες και κρατικές υπηρεσίες. Το εμπόριο ενισχύθηκε, και η Ερμούπολη της Σύρου έγινε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια ολόκληρης της Μεσογείου.

Ε107

Ίσως όμως η πιο εμβληματική κίνηση αυτού του μεγάλου πολιτικού άντρα ήταν η απόφαση για διανομή των εθνικών γαιών στους ακτήμονες. Ο Καποδίστριας ήθελε να διαμορφώσει μια νέα αγροτική τάξη, χειραφετημένη από την παλιά ελίτ των γαιοκτημόνων πρώην κοτζαμπάσηδων.

Ωστόσο, όλα αυτά μπορεί τώρα σε εμάς να φαίνονται απολύτως λογικοφανή και απαραίτητα για τη θεμελίωση ενός λειτουργικού κράτους, την εποχή εκείνη όμως δεν ήταν τόσο απλό. Οι τάξεις των προνομιούχων Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν είδαν σχεδόν τίποτα από όλα αυτά με καλό μάτι – οι αλλαγές θα ανέτρεπαν τη θέση τους και θα απειλούσαν τα επί αιώνες κεκτημένα τους. Μανιάτες, Υδραίοι, αλλά και πολλοί άλλοι, ακόμη και πρώην οπλαρχηγοί που στην αρχή τον είχαν υποδεχθεί μετά βαΐων και κλάδων, μετά στρέφονταν ανοιχτά εναντίον του και στόχευαν στην ανατροπή του.

Και όλο αυτό το επιθετικό κλίμα εις βάρος του κλιμακώθηκε τόσο, που έφτασε στην άδικη και άνανδρη δολοφονία του. Μια δολοφονία που, μάλιστα, τότε ανακοινώθηκε με ύμνους προς τους Μαυρομιχαλαίους. Όμως, δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία είχε γίνει κάτι άλλο. Η Διάσκεψη του Λονδίνου αποφάσισε οι πρέσβεις των τριών Δυνάμεων να ζητήσουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να δεχτεί για τα σύνορα της Ελλάδας τη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού, με βάση τα επιχειρήματα που είχε εκθέσει ο Καποδίστριας.

Η ειρωνεία είχε χρωματίσει άλλη μια φορά την Ιστορία.

 

«Η Απελευθέρωση ενός Έθνους» είναι μια μνημειώδης ιστορική σειρά σε υπερπολυτελείς σκληρόδετους τόμους, από τα “Ελληνικά Γράμματα”, και κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα.

 

Είναι μια πρωτότυπη έκδοση που ήρθε να καλύψει ένα κενό έρευνας και ιστορικής μελέτης, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές της παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Από την προεπαναστατική εποχή και την περίοδο της προετοιμασίας του Αγώνα μέχρι και τα χρόνια της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Τον δρόμο από το σκοτάδι της οθωμανικής κατάκτησης στο φως της ανεξαρτησίας.

Το έργο υπογράφουν κορυφαίοι σύγχρονοι ιστορικοί, ειδικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, με την επιστημονική επιμέλεια των Θάνου Βερέμη και Αντώνη Κλάψη.

Στις σελίδες του περιλαμβάνει, για πρώτη φορά σε κοινή έκδοση:  Σπάνιες φωτογραφίες από τα μεγαλύτερα Μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου, εθνικές Πινακοθήκες, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές. Και επίσης: Κείμενα - ντοκουμέντα από διπλωματικά αρχεία, μαρτυρίες και ημερολόγια περιηγητών, αλλά και απομνημονεύματα Αγωνιστών της Επανάστασης.

Όλοι οι τόμοι αφηγούνται με τρόπο επιστημονικό, αλλά και άκρως γλαφυρό, την πορεία της Εθνεγερσίας. Σκιαγραφούν σπουδαίες προσωπικότητες και αναλύουν καθοριστικά πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, καθώς και άγνωστες όψεις της ιστορικής αυτής φάσης.

Είναι γραμμένοι από ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες, εξειδικευμένους στη συγκεκριμένη περίοδο και διανθίζονται με άρθρα από εγνωσμένου κύρους ιστορικούς, φιλολόγους, θεολόγους, ακαδημαϊκούς όπως η Μαρία Ευθυμίου, ο Αλέξης Πολίτης, ο Μάριος Μπέγζος, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η Σοφία Σφυρόερα κ.ά, καθώς και από νέους επιστήμονες που φωτίζουν παραγνωρισμένες πτυχές του Αγώνα.

Επίσης όλοι οι τόμοι είναι πλούσια εικονογραφημένοι με σπάνιο και πρωτότυπο υλικό από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα και μουσεία, όπως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κ.ά., με τα οποία έχει υπάρξει στενή και αγαστή συνεργασία για την υλοποίηση του έργου, αλλά και από τα σπουδαιότερα μουσεία του εξωτερικού όπως το Ερμιτάζ, το Λούβρο, το Βατικανό, το Τοπ Καπί και πολλά ακόμη