Πριν αρχίσετε το ανάθεμα και τις διαφωνίες, διαβάστε. Εμένα πάντως, όταν μικρός είχα ρωτήσει τον καθηγητή των Θρησκευτικών μας αν το Πάσχα είναι κάτι σαν ειδωλολατρική γιορτή, μου είχε ρίξει τρεις μέρες αποβολή!

Πάσχα λοιπόν, αγαπητοί μου, ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του Ιουδαϊσμού που καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία. Μεταγενέστερα υιοθετήθηκε ως εορτασμός από τους χριστιανούς αναφορικά με τον θυσιαστικό θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού. O όρος «Πάσχα» προέρχεται από το αραμαϊκό «πασ’ά» και το εβραϊκό «πέσαχ».

Κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι η ρίζα του Πάσχα βρίσκεται σε γιορτές και ιεροτελεστίες της άνοιξης της προισραηλιτικής εποχής, με την έννοια των ποιμένων που υποβάλλουν αίτημα στον θεό για την προστασία του κοπαδιού τους, αλλά αυτές οι υποθέσεις δεν θεωρούνται επαρκώς τεκμηριωμένες. Σύμφωνα με τις Εβραϊκές Γραφές, το Πάσχα αποτελούσε ανάμνηση της Εξόδου από τη δουλεία της Αιγύπτου υπό την ηγεσία του Μωυσή μέσω θεϊκής παρέμβασης.

Και κατόπιν έρχεται το χριστιανικό Πάσχα ή κοινώς Πασχαλιά ή ελληνοπρεπώς Λαμπρή ή απλώς Ανάσταση, που είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.

Και μην ξεχνάτε ότι την ημέρα του Πάσχα, σύμφωνα με το ελληνικό/ορθόδοξο εορτολόγιο, γιορτάζουν αρκετά ελληνικά ονόματα: ο Αναστάσιος, ο Ανέστης, ο Λάμπρος, η Λαμπρινή, ο Πασχάλης κ.ά. Πάντως, η Βίβλος δεν αναφέρει πουθενά ότι Πάσχα σημαίνει κραιπάλες στα νησιά, ξενύχτια στη Μύκονο, κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών και καμάκι του «φουσκωτού» με τα τατουάζ με την απέναντι ξανθιά.

Οι εικόνες που βλέπουμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στα κοσμικά νησιά κάθε άλλο παρά μέρες πνευματικότητας και περισυλλογής είναι. Επίσης, πολύ θα ήθελα να μας έλεγε ο Ιησούς Χριστός ποια απ’ όλα αυτά που κάνουν οι παπάδες και οι πιστοί σήμερα εγκρίνει και ποια απορρίπτει.

Δηλαδή: τα πολύχρωμα αυγά, τις λαμπάδες «τσίρκο», τα βαρελότα, τα λαγουδάκια, τα κλωσσόπουλα, τα αρνιά στη σούβλα… κ.λπ. κ.λπ. Κατά τ’ άλλα, σας εύχομαι Καλή Λαμπρή, αγαπητοί μου.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 22/4