Σαράντος Ι. Καργάκος, «Το Θαύμα των Ελλήνων»: Το έργο-ορόσημο του σπουδαίου ιστορικού, το Σάββατο με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τα Παραπολιτικά σας προσφέρουν αυτό το Σάββατο 15 Οκτωβρίου το σημαντικό βιβλίο του σπουδαίου ιστορικού, φιλόλογου και δοκιμιογράφου Σαράντου Ι. Καργάκου «Το Θαύμα των Ελλήνων. Η προσφορά του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου – Μέρος Α’».
Με λόγο ευσύνοπτο, λιτό αλλά, όπως πάντα γλαφυρό, ο συγγραφέας κατορθώνει να καταγράψει την ιστορική περιπέτεια ενός κόσμου που η δράση του εκτάθηκε ως τα έσχατα όρια της κάποτε γνωστής οικουμένης και που έγινε, κατά τη φράση ξένου διανοητή, «ο κόσμος του κόσμου»! Το στολίδι της ανθρωπότητας.
Στόχος του συγγραφέα με το βιβλίο αυτό είναι η επανασύνδεση του σημερινού -πρωτίστως ελληνικού- κόσμου με τις αρχέγονες ρίζες του. Να μάθουν οι Έλληνες την καταγωγή τους, να μάθουν ότι έρχονται από πολύ μακριά κι ότι έχουν χρέος να πάνε ακόμη πιο μακριά, προς ένα καλύτερο μέλλον με περισσότερο φως.
Ο συγγραφέας, ως ιστορικός, έχει μια αγάπη για το παρελθόν αλλά και μια απέραντη νοσταλγία μέλλοντος. Αυτή τη νοσταλγία επιθυμεί κι επιζητεί να καλλιεργήσει στις ψυχές όλων μας με το βιβλίο αυτό, που δεν προσφέρεται ως αναπαυτήριο, αλλά ως εφαλτήριο για μεγαλύτερες εκτινάξεις.
Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Σαράντος Ι. Καργάκος (1937-2019) γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο αμφισβητικό κίνημα των ετών 1961-1967 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάσθηκε επί τριάντα πέντε έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος, Κοινωνικές Τομές, Ιχνευτής. Ελλοπία, Άρδην, Ευθύνη και 4 Τροχοί. Επί τετραετία (1997-2001) ήταν αρθρογράφος, επιφυλλιδογράφος και κριτικός των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής. Έγραψε πάνω από εξήντα βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες "Αλαλία" και "Αλεξία", η ιστορική μελέτη "Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων", οι συλλογές δοκιμίων "Προβληματισμοί: 'Ένας διάλογος με τους νέους" (6 τόμοι) και "Κινούμενη άμμος", το δίτομο ιστορικό έργο "Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου", η επίσης ιστορική μελέτη "Αλβανοί - Αρβανίτες - Έλληνες", η ογκώδης μονογραφία "Αλεξανδρούπολη, μια νέα πόλη με παλιά ιστορία", η πολιτική μελέτη: "Παγκοσμιοποίηση: Προς ένα παγκόσμιο ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας".
Έφυγε από τη ζωή στις 14 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 82 ετών.