Μπορεί η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων να λειτούργησε ως παράγων αναχαίτισης των δυναμικών κινητοποιήσεων στον ΔΟΛ, ωστόσο το τοπίο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του άλλοτε πανίσχυρου δημοσιογραφικού ομίλου παραμένει ιδιαίτερα θολό. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι εργαζόμενοι φέρονται να σκέφτονται σοβαρά να κρατήσουν όσο… αντέξουν ανοικτό το «μαγαζί» («Βήμα», «Νέα», Βήμα FM), προκειμένου να παραμείνει… κατά το δυνατόν ελκυστικό έναντι πιθανών ενδιαφερομένων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν διαμηνύσει πως θα αναμένουν έως τις 10 Ιανουαρίου για να δουν και πάλι το… χρώμα του χρήματος.

H υπόθεση συνιστά πλέον γόρδιο δεσμό -εκτός των άλλων- και για το τραπεζικό σύστημα, καθώς μπορεί να εκθέσει και τις ίδιες τις τράπεζες αναφορικά με τον τρόπο που λειτούργησαν. Βλέπετε, ο Οργανισμός της Μιχαλακοπούλου αδυνατεί να εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν χορηγήσει και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης στην εταιρεία, το οποίο ήταν ουσιαστικά αυτό που είχε λάβει ο κ. Ψυχάρης για την εξαγορά του ΔΟΛ και δεν το εξυπηρετούσε.

Στο τέλος του μήνα, ο Οργανισμός θα πρέπει να καταβάλει δόση δανείου 6,239 εκατ. ευρώ, καθώς και τόκους δανείων, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει στις τράπεζες περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΔΟΛ προς τους εργαζομένους, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, για να βγει από το αδιέξοδο η εταιρεία, θα πρέπει να εξασφαλίσει άμεσα ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ, ενώ για να λειτουργήσει ομαλά τους επόμενους μήνες απαιτούνται πάνω από 20 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως και σε αυτή την περίπτωση να λύνεται οριστικά το πρόβλημα επιβίωσης.

Και αυτό διότι τα έσοδα του ομίλου αναμένεται να διαμορφωθούν για το 2016 σε κάτω από 40 εκατ. ευρώ, ενώ η μισθοδοσία μόνο του προσωπικού υπερβαίνει τα 17 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επιπλέον, η μητρική έχει στο τέλος του 2015 αρνητικά ίδια κεφάλαια 8 εκατ. ευρώ, τα οποία με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις φέτος θα ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ και για να καλυφθούν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.

Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ. Ο όμιλος ΔΟΛ έχει μακροπρόθεσμο δανεισμό 156 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμο περί τα 7 εκατ. ευρώ, με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Είναι προφανές ότι, αν οδηγηθεί σε πτώχευση, οι τράπεζες θα καταγράψουν τεράστιες ζημίες και θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου των ευθυνών, ειδικά μετά την αναδιάρθρωση δανεισμού του 2014 και την ταυτόχρονη έμμεση μεταφορά των δανείων που είχε λάβει ο κ. Ψυχάρης για την εξαγορά της εταιρείας μέσω της συγχώνευσης του ΔΟΛ με τη Σ.Π. Ψυχάρης-Μέσα Ενημερώσεως Α.Ε. (την εταιρεία που είχε λάβει το δάνειο για την εξαγορά του ΔΟΛ).

Ειδικότερα, στα τέλη του 2014 ο ΔΟΛ εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο, ύψους 96.749.561 ευρώ, διάρκειας 10 ετών και σταθερού επιτοκίου ανά εκτοκιζόμενη περίοδο. Ομολογιούχοι δανειστές είναι κοινοπραξία δανειστριών τραπεζών και σε αυτό το δάνειο μεταφέρθηκαν όλες οι υποχρεώσεις και του leasing, αλλά και των θυγατρικών Multimedia A.E., ΔΟΛ Digital A.E. και Studio ATA.

Την ίδια στιγμή, μέσω της συγχώνευσης με τη Σ.Π. Ψυχάρης-Μέσα Ενημερώσεως «κληρονόμησε» δάνειο 57,3 εκατ. ευρώ, το οποίο ως ληξιπρόθεσμο είχε μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη δανειακή υποχρέωση και με τους απλήρωτους τόκους ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες αναδιάρθρωσαν το εν λόγω δάνειο σε μακροπρόθεσμο, με άγνωστους όρους και διάρκεια αποπληρωμής.

Ομως δεν έκαναν μόνο αυτό: Αναδιάρθρωσαν το δάνειο σε διμερές, μακροπρόθεσμο κοινό ομολογιακό δάνειο, υποτελές στο ομολογιακό των 96,7 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει «υποτελές»; Είναι τα λεγόμενα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης (subordinated), τα οποία, σε περίπτωση που χρεοκοπήσει η εταιρεία, δεν πληρώνονται, αν προηγουμένως δεν έχει καλυφθεί το κύριο ομολογιακό δάνειο των 96,7 εκατ. ευρώ. Ετσι φαίνεται να δικαιώνεται ο κ. Πάνος Ψυχάρης, που στην κατάθεσή του στη Βουλή μίλησε για δάνεια με… αέρα.

Στο μεταξύ, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά τη δίωξη που ασκήθηκε στον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ σε βαθμό κακουργήματος για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (για ποσό ύψους 45 εκατ. ευρώ). Η δίωξη ασκήθηκε μετά από έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ και έλεγχο των εισοδημάτων του κ. Ψυχάρη από το 2000 και μετά. Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί μετά το σχετικό πόρισμα είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, όπου εκλήθη ο εκδότης και έδωσε εξηγήσεις μέσω υπομνήματος. Πλέον, η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή.