«∆ιχασµένο» το ΕΣΡ για τον αριθµό των τηλεοπτικών αδειών
Η Κυβέρνηση επιθυµεί η διαδικασία να γίνει άµεσα
Αναποφάσιστο παραµένει το ΕΣΡ για τον αριθµό των τηλεοπτικών αδειών που χωράνε στο φάσµα των συχνοτήτων.
Ο χρόνος κυλάει, η εσωτερική (και όχι µόνο) διαβούλευση συνεχίζεται για το «πόσα κανάλια χωράνε», αλλά απάντηση δεν υπάρχει, καθώς στο 9µελές όργανο επικρατούν πολλές θέσεις.
Την Πέµπτη στη Βουλή δεν τοποθετήθηκε επί του θέµατος ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτροµάνος, αλλά ο αντιπρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης, ο οποίος υποστήριξε πως µπορούν να µεταδίδουν πρόγραµµα έως και εννέα σταθµοί µε πανελλαδική εµβέλεια και γενική στόχευση.
Επίσης, ότι είναι πιθανόν να χωράνε άλλοι δύο θεµατικοί σταθµοί µετά από ρυθµίσεις, στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν από κοινού η Digea και η ΕΡΤ. Ο αριθµός αυτός όµως δεν είναι ο τελικός, καθώς θα πρέπει, αφού συνεχιστούν οι συνεδριάσεις, να αποφανθούν και τα 9 µέλη και να ακολουθήσει ψηφοφορία.
Η θέση που θα έχει η πλειοψηφία για τον αριθµό των αδειών στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείµενο νέας συζήτησης µε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο νόµος ορίζει πως από κοινού τα δύο µέρη αποφασίζουν για τον αριθµό των αδειών και για την τιµή εκκίνησης της δηµοπρασίας.
Ο ορίζοντας που δίνει το ΕΣΡ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι άλλοι τρεις µήνες.
Με άλλα λόγια, η προκήρυξη θα γίνει τον Σεπτέµβριο, κάτι που δεν θέλει σε καµία περίπτωση η κυβέρνηση, η οποία επιθυµεί η διαδικασία να γίνει άµεσα, διαφορετικά, απειλεί µε κυρώσεις. «Τα πάντα είναι έτοιµα και στη θέση τους για να διεξαχθεί ο διαγωνισµός αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών. Ξεκινήστε. ∆εν µπορούν να υπάρχουν πια δικαιολογίες», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Πάνου Σκουρολιάκου.
Παράλληλα, διεµήνυσε προς τα µέλη του ΕΣΡ ότι, αν δεν τηρούν τα καθήκοντά τους, τους νόµους και το Σύνταγµα, θα έχουν τις σχετικές πειθαρχικές, αστικές και ποινικές ευθύνες.
Από πλευράς υπουργείου, έχει παραδοθεί στην ηγεσία του ΕΣΡ ό,τι απαιτείται, όπως η υλικοτεχνική υποδοµή, το προσωπικό, καθώς και η σχετική ειδική µελέτη που έκανε το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο και δεν υπάρχει, όπως τόνισε ο υπουργός, άλλη δικαιολογία για να µην προχωρήσει η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.