«Εκδοχές της Ελευθερίας στη μηντιακή μας πραγματικότητα»
Συλλογικός τόμος για τη νέα δημοσιογραφία και τις προκλήσεις της
Πού σχετίζεται η μηντιακή μας πραγματικότητα με το ιδιότυπο εκείνο αγαθό που ονομάζεται «Ελευθερία»; Πώς μπαίνει στη συζήτηση εκείνο που πήγαμε να μάθουμε ως «νέα δημοσιογραφία»; Σε επιμέλεια της Σοφίας Ιορδανίδου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας και Ακαδημαϊκής Υπεύθυνης του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, και του Κώστα Στρατηλάτη, Επίκουρου Καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κυκλοφόρησε ο συλλογικός τόμος των αναστοχασμών που κινητοποιήθηκαν από τη διεπιστημονική ημερίδα "Ελευθερία του λόγου, του νόμου ή του φόβου; η νέα δημοσιογραφία και οι προκλήσεις της". Η διημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας του ΑΠΚΥ και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το περιοδικό «Δημοσιογραφία».
Στα χρόνια που ζούμε, ο δημοσιογράφος χρειάζεται να επανεφεύρει τον εαυτό του – ψηφιακή αφήγηση, data journalism, δημοσιογράφος-curator, δημοσιογράφος-entrepreneur – προκειμένου να επιβιώσει από την κρίση, αλλά και από τον βαθύτερο μετασχηματισμό του πεδίου, όπου κινείται. Στα ίδια χρόνια, ο ίδιος ο αναγνώστης/ακροατής/τηλεθεατής χρειάζεται να βρει νέους κώδικες – αντιμετώπιση των fake news, αξιολόγηση της είδησης που του φθάνει μαζί με το σχόλιο, clutter του μηντιακού υλικού. Στα χρόνια λοιπόν αυτά, το αίτημα της ελευθερίας είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ.
Ανάμεσα στην πίεση της αγοράς, την πλαισίωση του νόμου και τη σιδηρά πραγματικότητα του φόβου, η ελευθερία του λόγου παραμένει κεντρικό ζητούμενο. Για τον δημοσιογράφο, αλλά και για τον πολίτη.
Το βιβλίο «Εκδοχές της Ελευθερίας στη μηντιακή μας πραγματικότητα: Η νέα δημοσιογραφία και οι προκλήσεις της» κυκλοφορεί από τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις και το Advanced Media Institute στα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.