ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στην τελική ευθεία οι φοροαλλαγές - Ποιες ελαφρύνσεις έρχονται το 2020
Τα πάνω – κάτω έρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση εντός του Νοεμβρίου και το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν το σύνολο των φορολογούμενων, με ελαφρύνεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που απεστάλη, αλλά και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, ενσωματώνονται ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία και θα συμβάλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογική κλίμακα όσο και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ή χωρίς παιδιά.
Ειδικότερα, θα προβλέπει τη θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Ειδικότερα, ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ , ενώ ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μειωθεί από 1.1.2020 στο 28%.
Η νέα φορολογική κλίμακα θα έχει την εξής μορφή:
• Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, συντελεστής 9%.
• Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, συντελεστής 22%.
• Για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, συντελεστής 29%.
• Για εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ, συντελεστής 37%.
• Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και άνω, συντελεστής 45%.
Η έκπτωση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται ως εξής:
Άγαμος: 777 ευρώ που συνεπάγεται αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.
Έγγαμος με 1 παιδί: 810 ευρώ για να προκύπτει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.
Έγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ για να προκύψει αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ.
Έγγαμος με 3 παιδιά: 1.120 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ.
Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: 1.340 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ
Τα ποσά της έκπτωσης φόρου θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.
Ηλεκτρονικές συναλλαγές:
Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος από όλους τους φορολογούμενους θα «απαιτεί» η Εφορία από το 2020. Αυτό σημαίνει ότι στο κυνήγι των ηλεκτρικών αποδείξεων θα μπουν το επόμενο έτος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στη περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα και δηλωθέντος θα επιβάλλεται φόρος. Οι αποφάσεις για το ύψος του φορολογικού συντελεστή, για τις e-αποδείξεις που θα λείπουν, δεν έχουν «κλειδώσει», αλλά με βάση τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το 20%.
Αλλαγές σε επιχειρήσεις, ακίνητα, ΦΠΑ και οικοδομή
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019.
- Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
- Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια.
- Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέταση του κατά τον 4ο χρόνο.
- Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Εξετάζεται το
40% της δαπάνης να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.
- Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.
- Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία.
- Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.
Κοινωνικό Μέρισμα 2019
Στο ποσό των 400 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να ανέλθει το υπερ-πλεόνασμα του 2019.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το ποσό αυτό θα διανεμηθεί ως εξής:
• 200 εκατ. ευρώ σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες (άνεργοι, νοικοκυριά που διαβιούν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας). Το ποσό θα μοιραστεί τον Δεκέμβριο με τη μορφή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο προβλέπει ότι η εισοδηματική ενίσχυση πρόκειται να δοθεί στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
• 62 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την προκαταβολική πληρωμή στα νοικοκυριά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Τα νοικοκυριά τα οποία θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν φέτος στο σύνολό του το ποσό του επιδόματος. Παράλληλα, έρχεται χαλάρωση των κριτηρίων για το επίδομα προκειμένου να το λάβουν περισσότερα νοικοκυριά
• 138 εκατ. ευρώ για 5% επιστροφή στις επιχειρήσεις της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί με τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος θα γίνει επανεκκαθάριση και θα μεταβληθούν ανάλογα οι υπολοιπόμενες δόσεις. Για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη εξοφλήσει τον φόρο το σχετικό ποσό θα τους πιστωθεί ως επιστροφή φόρου στο taxisnet και θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές τους υποχρεώσεις
Εκπτωση 40%
Διάταξη θα προβλέπει κίνητρα που θα δίνονται στους φορολογούμενους, ώστε να προχωρήσουν σε ανακαίνιση, επισκευή και αναβάθμιση των κατοικιών τους, περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση. Το 40% της δαπάνης που αφορά το κομμάτι των εργασιών (εξαιρείται η δαπάνη των υλικών) θα αφαιρείται από τον φόρο.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν ένας φορολογούμενος καταβάλλει με πλαστικό χρήμα και την έκδοση των απαραίτητων φορολογικών στοιχείων (απόδειξη ή τιμολόγιο) σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές ή άλλους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής τις αμοιβές τους, χωρίς το κόστος των υλικών, θα κερδίζει έκπτωση από τον φόρο του.