Το υπουργείο Οικονοµικών προχωράει σε µία γενναία ρύθµιση. «Όποιος πληρώνει τις 120 δόσεις, δηλαδή όποιος ενταχθεί, ξεµπλοκάρεται ο τραπεζικός του λογαριασµός», τονίζει στα «Π» κορυφαίο οικονοµικό στέλεχος. Η όλη διαδικασία θα έχει στάδια: στάδιο χρεών και στάδιο αποδέσµευσης λογαριασµών από κατάσχεση µισθών, ή συντάξεων.

Αυτό θα γίνει ως εξής: Όσοι έχουν χρέη, αν ενταχθούν στη νέα ρύθµιση, σύµφωνα µε κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονοµικών, «ο λογαριασµός τους θα αποδεσµεύεται, αν µπουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστηµα TAXISnet και λάβουν Βεβαίωση Αποδέσµευσης.

Με αυτήν τη βεβαίωση οι τράπεζες θα ελευθερώνουν τον λογαριασµό». Η αποδέσµευση θα ισχύει µόνο για τα ποσά καταθέσεων ή εισοδηµάτων που δικαιούνται να εισπράξουν όσοι έχουν χρέη από τη στιγµή της κοινοποίησης της βεβαίωσης και µετά. ∆εν θα ισχύει για χρήµατα που ήδη έχουν δεσµευθεί και κατασχεθεί. Για όλο αυτό το εξελικτικό γεγονός πρέπει να έχει υπάρξει ένταξη και εξόφληση της α’ δόσης. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα, αφού µε τη νέα «πάγια» ρύθµιση των 24 ή 48 δόσεων ρυθµίζονται οφειλές προς το ∆ηµόσιο από το 2020 και µετά. Οφειλές πριν από το 2020 τακτοποιούνται µόνο µε την υπάρχουσα των 12 ή 24 µηνιαίων δόσεων.

ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Σύµφωνα µε τη δικηγόρο Ολυµπία Νικολοπούλου, οι ενδιαφερόµενοι πρέπει να προσέξουν τρία σηµεία:
1. Αν χρωστάτε στο ∆ηµόσιο πάνω από 500 ευρώ και δεν έχετε καταθέσεις ούτε έσοδα ή εισοδήµατα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που µπορούν να κατασχεθούν, ενδέχεται το ∆ηµόσιο να προχωρήσει σε κατάσχεση του σπιτιού σας ή κάποιου άλλου ακινήτου σας.
2. Η Εφορία µπορεί να δεσµεύσει και να κατάσχει ακίνητο ακόµη και για 501 ευρώ. Ο νόµος ορίζει ότι «για ληξιπρόθεσµα χρέη προς το ∆ηµόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά µέτρα είσπραξης, συµπεριλαµβανοµένων και των κατασχέσεων ακινήτων».
3. Για ληξιπρόθεσµα χρέη προς το ∆ηµόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές Αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία. ∆ηλαδή, κατάσχεση Ι.Χ., βάρκας, σκάφους, για χρέος 501 ευρώ και άνω.

Επίσης, το κράτος µπορεί να κατάσχει ποσά µισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθηµάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον µήνα. Στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταµείου ποσοστού 50% επί του τµήµατος πάνω από τα 1.000 και µέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον µήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταµείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού, αντί του 25% που ίσχυε µέχρι πρότινος. Το 50% ασφαλιστικού βοηθήµατος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό που αποµένει µετά την κατάσχεση δεν µπορεί να είναι χαµηλότερο των 1.000 ευρώ. Παράλληλα, µπορεί να κατασχεθεί το 1/5 των καταβαλλόµενων ηµεροµισθίων. Το 50% του εφάπαξ από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταµείο, το 100% των ενοικίων, το 100% των πάσης φύσεως αποζηµιώσεων και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγµάτων. ∆εν κατάσχονται οι µισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόµατα σε ακατάσχετο λογαριασµό.

Ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ. Το επίδοµα ανεργίας ΟΑΕ∆, τα επιδόµατα τέκνων και τα ειδικά επιδόµατα τριτέκνων και πολυτέκνων, που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ. Αρκεί ο λογαριασµός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στη Γενική Γραµµατεία ∆ηµοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονοµικών, ως ο ένας και µοναδικός λογαριασµός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων. Τέλος, κάθε άλλο χρηµατικό υπόλοιπο µέχρι 1.250 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασµό που έχει δηλωθεί ως ο ένας και µοναδικός λογαριασµός.
*Δημοσιευτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 2/11