ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αισιοδοξία από Βρυξέλλες για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020
Μια αισιόξοξη εικόνα μεταδίδουν κοινοτικές πηγές όσο αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2020, επισημαίνοντας ότι και κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν επιτυγχάνεται ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ το 2020.
Μια ημέρα πριν τις ανακοινώσεις των προβλέψεων της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών – μελών, που θα δώσουν μία πρώτη αίσθηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της 4ης αξιολόγησης, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, κοινοτικές πηγές προεξοφλούν την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου όταν θα δημοσιευθεί η σχετική έκθεση, παράλληλα με την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Τότε θα πιστοποιηθεί και η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και του 2020», σημειώνουν οι προαναφερθείσες πηγές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση που θα δημοσιευτεί αύριο, η πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας θα κινείται κάτω από 2,5% του ΑΕΠ, με επικρατέστερο το 2,3%, έναντι πρόβλεψης για 2,8% που καταγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αυτό δεν έχει αρνητική επίδραση στους υπολογισμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα, «το οποίο φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ τόσο φέτος όσο και την προσεχή χρονιά».
Να σημειωθεί ότι την πεποίθηση πως ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020, είχε εκφράσει πριν λιγες ημέρες από τις Βρυξέλλες και ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Χωρίς Ελλάδα η ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης - Toν Δεκέμβριο το «πράσινο» σε αξιολόγηση, επιστροφή κερδών από ομόλογα
Οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, που θα παρουσιαστούν την Πέμπτη, αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, στις 16.00 ώρα Ελλάδας, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών των κρατών-μελών δεν αναμένονται θετικές, ωστόσο, δεν θα έχουν την εικόνα «ύφεσης».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν αναμένεται να γίνει κάποια συζήτηση στη συνεδρίαση αυτού του μήνα, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Αυτή θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του μήνα, προκειμένου να γίνει η αξιολόγησή της από το Euroworking Group εγκαίρως για το Eurogroup του Δεκεμβρίου. Στη βάση αυτής της αξιολόγησης, στο επόμενο Eurogroup, θα ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).
Μολονότι το σχετικό ελληνικό αίτημα αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση, η ικανοποίησή του αποδεικνύεται περίπλοκη στην πράξη, διότι οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση την υποβολή συγκεκριμένων, ώριμων επενδυτικών σχεδίων από την Αθήνα και το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω της άδεια συρτάρια και η νέα κυβέρνηση δεν ήταν εφικτό να κερδίσει τον χαμένο χρόνο μέσα σε μόλις 4 μήνες.